Pratite nas

Info

Ovo se nikada nije desilo u “Zemlji kengura”: SNIJEG JE PAO, AUSTRALIJU ZAVIJAO

Published

on

Poznato je da su klimatske prilike i raspored godišnjih doba u egotičnoj Australiji obrnuti u odnosu na evropsko podneblje. U Australiji ljeto počinje u decembru i traje do februara, potom slijedi jesen koja traje od marta do maja, nakon čega ide zima od juna do avgusta, i na kraju proljeće od septembra do novembra.
Severniji dijelovi Australije imaju karakteristike tropske klime sa vrelim ljetima i toplom i suhom zimom, dok južnije dijelove kontinenta odlikuju ljeto sa umjerenijim temperaturama i nešto hladnije, ponekad kišovite zime.

Tako je nekad bilo, ali zadnjih godina klima se i ovdje promijenila. Primjera radi, prošle godine u avgustu žestoko zimsko vrijeme, praćeno valom snijega i leda zahvatilo je ovaj kontinet. Ledena oluja, praćena hladnim vjetrom, susnježicom I niskim temperaturama je blokirala saobraćaj. U nekim područjima pale su velike, nezapamćene količine snijega.

Ove godine ista slika. U nekoliko južnih australijskih država uslijed prodora talasa hladnog vazduha sa Antarktika, dobro je zahladilo, a snježne padavine ne prestaju.

Fotografije gradova i pejzaža pod snijegom duž Novog Južnog Velsa, Viktorije, Australijske prijestoničke teritorije i ostrva Tasmanija preplavile su društvene mreže dok mještani žure da fotografišu ovaj rijedak fenomen.

– Snijeg je pao u Kanberi, a nekoliko pahulja palo je i na zgradu parlamenta – saopćio je Centralni meteorološki biro.

Više od jednog metra snijega palo je u planinskim područjima, a hladno vrijeme zadržat će se i narednih dana. U nekim dijelovima Novog Južnog Velsa temperatura je pala ispod 10 stepeni Celzijusa. (Naj portal)

 

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending