Pratite nas

Info

Svjetlosni fenomen: “CRVENI VILENJACI” NA NEBU IZNAD TEKSASA!

Published

on

Ponekad tokom grmljavine i oluje na nebu mogu da se vide svjetlosni fenomeni koji oblikom podsjećaju na divovsku crvenu meduzu.

Tokom jula ove godine naučnik iz opservatorije “Mek Donald” u Teksasu snimio je rijetko viđeno crveno električno pražnjenje koje je nazvano “crveni vilenjak”.
Za razliku od običnih munja, “crveni vilenjaci” javljaju se vrlo visoko, između 50 i 90 kilometara iznad grmljavinskih oblaka. Imaju različite oblike i vrste sjaja, navodi Evropska svemirska agencija.

Fotograf Stefen Humel, koji se specijalizovao za snimanje noćnog neba, drugog jula je u Teksasu uspio da snimi spektakularnu fotografiju ovog neobičnog svjetlosnog fenomena.

On kaže da je tokom ove godine snimio 70 sati videomaterijala i fotografija i “uhvatio” oko 70 “crvenih vilenjaka”, a polovina ih je bila tokom samo jedne oluje.
Fizičar Dejvis Sentman sa Univerziteta “Aljaska”, koji je umro 2011. godine, svojevremeno je predložio da se taj fenomen nazove “sprajt”, jer taj naziv “vrlo dobro opisuje njegov izgled”.

Neki “crveni vilenjaci”, poput onoga koji je Humel fotografisao, imaju oblik meduze i podsjećaju na vanzemaljski brod.

Ovakve nebeske meduze mogu biti velike, a ona koju je fotografisao Humel vjerovatno je bila dugačka oko 50 kilometara.
“Što je oluja snažnija i stvara više munja, veća je vjerovatnoća pojave ‘crvenih vilenjaka'”, rekao je Humel. (Naj portal/Foto:Twiter)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending