Pratite nas

Info

Dr. Ednan Drljević: TERAPIJA ZA COVID 19 SMANJUJE SMRTNOST ZA 30 POSTO

Published

on

Remdesivir, primarno kreiran za liječenje ebole, do sada je jedna od terapija koja je odobrena za COVID-19 u svijetu. Lijek, prema dosadašnjim saznanjima, skraćuje vrijeme liječenja težih slučajeva odboljelih od COVID-19 i smanjuju smrtnost.

No, nakon poteza Administracije američkog predsjednika Dolada Trumpa, koji je obznanjen početkom prošlog mjeseca, da će kupiti sve dostupne zalihe Remdesivira, u svijetu je evidentna utrka za nabavkom ovog lijeka.

U BiH su, prea informacijama Ministarstva civilnih poslova ostvareni su kontakti sa entitetskim ministarstvima kako bi se pristupilo nabavci lijeka Veklury (Remdesivir), te dobila slika o potrebama. Ažurirane potrebe moraju biti predstavljene zajedničkom timu Evropske Komisije do 19. augusta 2020. godine.

Infektolog, prim. dr. Ednan Drljević kaže da je Remdesivir, uz Tocilizumab, odobren za liječenje oboljelih od COVID-19.On kaže:

– Prema informacija kojima raspolažem, Remdesivir smanjuje smrtnost za otprilike 30 posto i simptome od covid infekcije. Odobrile su ga Američka agencija za hranu i lijekova (FDA) i Evropska agencija za lijekove (EMA). Amerikanci u svim američkim bolnicama u Evropi, uključujući i Tursku, oboljelima od koronavirusa daju Tocilizumab. To je lijek koji se koristi u terapiji reumatoidnog artritisa i koji je jako skup, ali se u tim američkim bolnicama pokazao kao izvanredan. Daje se samo onima kojima uslijedi pogoršanje bolesti osmog ili devetog dana i kod kojih se počne razvijati tzv. “citokinska oluja”. Informacije kojima raspolažem govore da Tocilizumab sprečava naglo pogoršanje bolesti – kazao je dr. Drljević.

Oboljelima od COVID-19 u našoj zemlji na početku pandemije uključivan je Hydroxychloroquine (lijek za malariju), koji je, dodaje Drljević, imao dobre rezultate.
– Lijek je potom Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) problematizirala i povukla kao tepariju u liječenju COVID-19 – naglasio je Drljević. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending