Pratite nas

Info

Pametni šute, budale govore, fukare se bogate: LAŽU DA JE IVO ANDRIĆ DOBIO NOBELOVU NAGRADU ZA “NA DRINI ĆUPRIJA”

Published

on

Davno je bila 1961. godina kada je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu. Od tada se piše i prenosi kako je ovaj Travničanin dobio Nobelovu nagradu za roman “Na drini ćuprija”. Čak su tako napisali i na mnogim portalima. Jedino Wikipedija se ogradila, pa su objavili da je Andrić dobrinik Nobelove nagrade za književnost.

Istina je slijedeća:

Kada je Nobelov komitet 1961. godine Andriću dodijelio Nobelovu nagradu za književnost, to nije bila nagrada za jedno književno djelo već “za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje”, odnosno Andrić je nagradu dobio za čitav književni opus i doprins književnosti.

U obrazloženju Nobelovog komiteta pominju se i druga njegova djela, poslije romana “Na Drini ćuprija”, a to su “Travnička hronika”, “Gospođica” i “Prokleta avlija”.

Besjedom “O priči i pričanju” Ivo Andrić se 10. decembra 1961. godine zahvalio na priznanju. Malo je poznato i da je književnik novčanu nagradu od milion dolara, dobijenu osvajanjem Nobelove nagrade, u potpunosti poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending