Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Dijeta s kojom ćete skinuti tri kilograma u samo tri dana

Published

on

shutterstock_74412535

Dijeta s grejpom se smatra jednom od najučinkovitijih dijeta po mišljenju stručnjaka, a obećava da ćete uspjeti skinuti tri kilograma u samo tri dana.
On sadrži spermidin za koji usporava proces starenja ćelija te ima antiseptička svojstva, a bogatstvo vitamina i minerala koji su sadržani u grejpu hrane ćelije kože, sužavaju pore i oslobađaju kožu viška ulja.

Konzumiranje grejpa korisno je i za sprečavanje razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Njegova hemijska svojstva snižavaju nivo inzulina u krvi, ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje.

Ukoliko se odlučite za dijetu s grejpom, za doručak biste trebali konzumirati grejp ili 250 mililitara cijeđenog soka od grejpa, kafa ili čaj te dva jaja (pečena ili kuhana).

Prvi dan

Ručak: grejp ili 250 mililitara cijeđenog soka, tvrdi bijeli sir, špinat i jedan prepečeni integralni tost

Večera: grejp ili 250 mililitara cijeđenog soka, burger i kuhano povrće

Drugi dan

Ručak: grejp ili 250 mililitara cijeđenog soka i salata od tune

Večera: grejp ili 250 mililitara cijeđenog soka, jedan goveđi odrezak i zelena salata

Treći dan

Ručak: grejp ili 250 mililitara cijeđenog soka, kuhana junetina, piletina ili riba i paradajz salata

Večera: grejpfrut ili 250 mililitara cijeđenog soka, pečena riba, miješana salata i zelena salata

Najmanje dva sata prije spavanja pijte 250 ml soka od paradajza ili 250 mililitara obranog mlijeka.

Zdravlje i ljepota

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Published

on

© Shutterstock

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Lijeno oko ili ambliopija je veoma zastupljen problem s vidom, koji utječe na oči. No, on ujedno može biti znak i ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, Parkinsonove bolesti i bolesti srca.

Kako prenosi Nottingham Post, novo istraživanje sugeriše da bi ambliopija mogla biti uzrok ne samo problema s vidom, nego i uvid u mnogo opasnije zdravstvene probleme.

Redovni pregledi

Iako je općenito poznata kao “lijeno oko”, ambliopija daleko nadilazi sferu vida, služeći kao potencijalni pokazatelj temeljnih stanja koja zahtijevaju trenutnu pozornost. Stručnjaci iz Oakleyja naglašavaju važnost redovnih pregleda vida kod optometrista ili oftalmologa u učinkovitom dijagnosticiranju i liječenju ambliopije, naglašavajući da se implikacije protežu daleko izvan problema povezanih s vidom.

Inače, ovo stanje pogađa milione ljudi širom svijeta, a ranije je bilo okarakterisano kao estetski problem i generalno problem vezan uz vid, koji je utjecao isključivo na takozvanu jasnoću vida unatoč korekcijskim lećama. Međutim, novi dokazi otkrivaju drugu vezu između ambliopije i širokog spektra hroničnih bolesti i stanja, što zahtijeva sveobuhvatnu procjenu kako bi se otkrio glavni uzrok ovog stanja.

Išijatične tegobe: PROBAJTE SA MASLINOVIM ULJEM, HAJDUČKOM TRAVOM, RAKIJOM

Naime, pronađena je povezanost s neurološkim poremećajima kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza, što upućuje na oslabljenu neuronsku signalizaciju.

Utiče na štitnu

Također, pronađena je i povezanost s kardiovaskularnim bolestima. Hipertenzija te povezanost s metaboličkim poremećajima, koji uglavnom uključuju razne upale i dijabetes. Osim toga, postoji i mogućnost da ambliopija utiče na radi štitne žlijezde.

Kako prepoznati lijeno oko

Neki od najčešćih znakova ovog stanja uključuju lošu percepciju dubine i zamagljen vid. U ovom slučaju ambliopiju ćete prepoznati ako imate problema s fokusiranjem na jedno oko ili ako otežano čitate.

Strabizam ili prekrižene oči, mogu također biti povezane s ambliopijom. To je zato što jedno oko može pomaknuti, uzrokujući neravnotežu u poravnanju očiju.

Česte glavobolje i naprezanje očiju također mogu biti pokazatelji lijenog oka. U tom slučaju, osobe će osjetiti nelagodu ili umor u jednom oku.

Veličina zjenica

Nagle promjene u ponašanju poput razdražljivosti, frustracije ili problema s fokusiranjem, mogu ukazivati ​​na probleme sa skrivenim vidom, uključujući ambliopiju.

Na kraju, anizokorija poznata i kao nejednaka veličina zjenica, povremeno može biti simptom lijenog oka. Međutim, ovaj znak je rjeđi i zahtijeva procjenu ljekara.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending