Pratite nas

Zdravlje i ljepota

UČINKOVIT PRIRODNI LIJEK PROTIV OSTEOPOROZE: Mješavina meda sa sjemenkama (Recept)

Published

on

Osteoporoza je zapravo nedostatak kalcijuma u našem organizmu, kosti postaju izuzetno krhke, sklone pucanju, tako da je potrebno unijeti veće količine kalcijuma koji naš organizam može da iskoristi na pravi način.

U borbi protiv osteoporoze treba unositi i neke druge mikroelemente u čemu neke biljke mogu da pomognu, prvenstveno kod prevencije. Preporučujsu se prirodni preparati bogati kalcijumom: naprimjer med sa sjemenkama. (koriste se sjemenke susama, laneno sjeme, sjemenke bundeve i sirovog suncokreta.

Recept od meda i sjemenki: Po dvije kašike mljevenih sjemenki stavlja se na 200 grama meda.

Mljevene sjemenke se pomiješaju sa medom, a smjesa se uzima dva puta dnevno po jedna supena kašika.

Uvijek je bolje praviti manje količine i koristiti svjež preparat jer sjemenke mogu da užegnu i med ovdje ima ulogu svojevrsnog konzervansa.

Travari preporučuju svim ženama poslije 60. godine, a onima koje imaju predispozicije za osteoporozu, da ovaj med obavezno bude nešto čime će da počnu i završe dan.

U slučaju da osoba ima dijabetes, umjesto meda može se koristiti jogurt, ali je tada važno preparat obavezno čuvati u frižideru.

Rastavić, maslačak, peršun, su biljke koje mogu da budu dobri saveznici (u vidu čajeva) protiv osteoporoze, kao izvori mikroelemenata, pa se savjetuje i njihovo korištenje. (Naj portal)
.

Zdravlje i ljepota

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Published

on

© Shutterstock

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Lijeno oko ili ambliopija je veoma zastupljen problem s vidom, koji utječe na oči. No, on ujedno može biti znak i ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, Parkinsonove bolesti i bolesti srca.

Kako prenosi Nottingham Post, novo istraživanje sugeriše da bi ambliopija mogla biti uzrok ne samo problema s vidom, nego i uvid u mnogo opasnije zdravstvene probleme.

Redovni pregledi

Iako je općenito poznata kao “lijeno oko”, ambliopija daleko nadilazi sferu vida, služeći kao potencijalni pokazatelj temeljnih stanja koja zahtijevaju trenutnu pozornost. Stručnjaci iz Oakleyja naglašavaju važnost redovnih pregleda vida kod optometrista ili oftalmologa u učinkovitom dijagnosticiranju i liječenju ambliopije, naglašavajući da se implikacije protežu daleko izvan problema povezanih s vidom.

Inače, ovo stanje pogađa milione ljudi širom svijeta, a ranije je bilo okarakterisano kao estetski problem i generalno problem vezan uz vid, koji je utjecao isključivo na takozvanu jasnoću vida unatoč korekcijskim lećama. Međutim, novi dokazi otkrivaju drugu vezu između ambliopije i širokog spektra hroničnih bolesti i stanja, što zahtijeva sveobuhvatnu procjenu kako bi se otkrio glavni uzrok ovog stanja.

Išijatične tegobe: PROBAJTE SA MASLINOVIM ULJEM, HAJDUČKOM TRAVOM, RAKIJOM

Naime, pronađena je povezanost s neurološkim poremećajima kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza, što upućuje na oslabljenu neuronsku signalizaciju.

Utiče na štitnu

Također, pronađena je i povezanost s kardiovaskularnim bolestima. Hipertenzija te povezanost s metaboličkim poremećajima, koji uglavnom uključuju razne upale i dijabetes. Osim toga, postoji i mogućnost da ambliopija utiče na radi štitne žlijezde.

Kako prepoznati lijeno oko

Neki od najčešćih znakova ovog stanja uključuju lošu percepciju dubine i zamagljen vid. U ovom slučaju ambliopiju ćete prepoznati ako imate problema s fokusiranjem na jedno oko ili ako otežano čitate.

Strabizam ili prekrižene oči, mogu također biti povezane s ambliopijom. To je zato što jedno oko može pomaknuti, uzrokujući neravnotežu u poravnanju očiju.

Česte glavobolje i naprezanje očiju također mogu biti pokazatelji lijenog oka. U tom slučaju, osobe će osjetiti nelagodu ili umor u jednom oku.

Veličina zjenica

Nagle promjene u ponašanju poput razdražljivosti, frustracije ili problema s fokusiranjem, mogu ukazivati ​​na probleme sa skrivenim vidom, uključujući ambliopiju.

Na kraju, anizokorija poznata i kao nejednaka veličina zjenica, povremeno može biti simptom lijenog oka. Međutim, ovaj znak je rjeđi i zahtijeva procjenu ljekara.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending