Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Bolovi u leđima i zglobovima: OBLOGE OD GLINE SU ODLIČAN LIJEK (RECEPT)

Published

on

Bolovi u leđima su sve učestaliji problem kod velikog broja ljudi. Osnovna greška kod bolnih stanja je mirovanje. Ono nimalo nije dobro. Ukoliko ste neaktivni može doći do slabljenja samih mišića, pa čak i do zgrušavanja krvi u venama na nogama. Dakle prva stvar na koju je potrebno obratiti pažnju jeste redovno kretanje.

Umjesto lijekova, uvijek je bolja opcija, isptrobati prirodna rješenja, a jedno vrlo efikasno rješenje je obloga od gline. Ona gotovo momenatalno tijelo oslobađa od bolova, a ako je koristite narednih 7 dana, bolovi se više neće vraćati.

Glina je jedan od najboljih prirodnih lijekova koji ublažavaju bolove u leđima, a povoljno djeluje i na bolove u zglobovima. Vijekovima unazad se koristi u svrhu liječenja bolova mišića i leđa, a čak je i ljekari preporučuju. Bogata je mineralnim solima, kao i aluminijumom, kalijumom, natrijumom, željezom, bakrom, srebrom, olovom i magnezijumom.

Kako napraviti oblogu?

Umijesite glinu kao hljeb, sa sirćetom i malo vode. U to sve dodaje se i malo samljevene i sitno iskidane koprive.

Tako pripremljena smjesa stavlja se u najlon, mada i krpa može poslužiti. Bolno mjesto se najprije premaže maslinovim uljem, a zatim se stavlja pripremljena obloga.

Ovaj postupak potrebno je primjenjivati sedam dana za redom kako bi bol u potpunosti nestao (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Published

on

© Shutterstock

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Lijeno oko ili ambliopija je veoma zastupljen problem s vidom, koji utječe na oči. No, on ujedno može biti znak i ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, Parkinsonove bolesti i bolesti srca.

Kako prenosi Nottingham Post, novo istraživanje sugeriše da bi ambliopija mogla biti uzrok ne samo problema s vidom, nego i uvid u mnogo opasnije zdravstvene probleme.

Redovni pregledi

Iako je općenito poznata kao “lijeno oko”, ambliopija daleko nadilazi sferu vida, služeći kao potencijalni pokazatelj temeljnih stanja koja zahtijevaju trenutnu pozornost. Stručnjaci iz Oakleyja naglašavaju važnost redovnih pregleda vida kod optometrista ili oftalmologa u učinkovitom dijagnosticiranju i liječenju ambliopije, naglašavajući da se implikacije protežu daleko izvan problema povezanih s vidom.

Inače, ovo stanje pogađa milione ljudi širom svijeta, a ranije je bilo okarakterisano kao estetski problem i generalno problem vezan uz vid, koji je utjecao isključivo na takozvanu jasnoću vida unatoč korekcijskim lećama. Međutim, novi dokazi otkrivaju drugu vezu između ambliopije i širokog spektra hroničnih bolesti i stanja, što zahtijeva sveobuhvatnu procjenu kako bi se otkrio glavni uzrok ovog stanja.

Išijatične tegobe: PROBAJTE SA MASLINOVIM ULJEM, HAJDUČKOM TRAVOM, RAKIJOM

Naime, pronađena je povezanost s neurološkim poremećajima kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza, što upućuje na oslabljenu neuronsku signalizaciju.

Utiče na štitnu

Također, pronađena je i povezanost s kardiovaskularnim bolestima. Hipertenzija te povezanost s metaboličkim poremećajima, koji uglavnom uključuju razne upale i dijabetes. Osim toga, postoji i mogućnost da ambliopija utiče na radi štitne žlijezde.

Kako prepoznati lijeno oko

Neki od najčešćih znakova ovog stanja uključuju lošu percepciju dubine i zamagljen vid. U ovom slučaju ambliopiju ćete prepoznati ako imate problema s fokusiranjem na jedno oko ili ako otežano čitate.

Strabizam ili prekrižene oči, mogu također biti povezane s ambliopijom. To je zato što jedno oko može pomaknuti, uzrokujući neravnotežu u poravnanju očiju.

Česte glavobolje i naprezanje očiju također mogu biti pokazatelji lijenog oka. U tom slučaju, osobe će osjetiti nelagodu ili umor u jednom oku.

Veličina zjenica

Nagle promjene u ponašanju poput razdražljivosti, frustracije ili problema s fokusiranjem, mogu ukazivati ​​na probleme sa skrivenim vidom, uključujući ambliopiju.

Na kraju, anizokorija poznata i kao nejednaka veličina zjenica, povremeno može biti simptom lijenog oka. Međutim, ovaj znak je rjeđi i zahtijeva procjenu ljekara.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending