Pratite nas

Naj recepti

Idealni za doručak: NEODOLJIVI KUKURUZNI UŠTIPCI (Recept)

Published

on

Neodoljivo su meki, ukus obara s nogu. Kukuruzni uštipci imaju poseban ukus, a osim toga su i zdraviji. Obavezno ih prije služenja izvadite na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće.

POTREBNI SASTOJCI: 300 g kukuruznog brašna, 2 dl vode, 3 dl mlijeka, 1 jaje, so, biber, 1 glavica crnog ili mladog luka, 1 prašak za pecivo, 2 kašike pšeničnog brašna

ZA SOS POTREBNO: 2 kašike pavlake, 2 kašike majoneza, 2 čehne bijelog luka

Priprema:
U veći sud sipati kukuruzno i bijelo brašno i prašak za pecivo. U drugi sud sipati mlijeko, vodu i jaje, so i biber po ukusu i dobro umutiti. Tu masu dodati brašnu i izraditi glatko tijesto.

Očistiti crni luk, isjeckati ga što sitnije i dodati u tijesto.

Uštipke pržiti na srednjoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju.

Za sos pomiješati pavlaku, majonezu i sitno isjeckan bijeli luk i poslužiti ga uz uštipke. (Naj portal)

Naj recepti

Ukusno jelo: UŠTIPCI OD TIKVICA (RECEPT)

Published

on

Svako jelo sa tikvicama je ukusno. Ipak, čini se, kako su uštipci o tikvica na vrhu liste specijaliteta sa ovim povrćem.

POTREBNI SASTOJCI: oko 500 gr. tikvica, 1 jaje, 4 kašike ulja, ½ kšičice soli, 1 kašičica praška za pecivo, 7-8 kašika brašna, 3 kašike kisele pavlake

Tikvice oljustiti i izrendati, posoliti i ostaviti 10-tak minuta.pa ubaciti ostale sastojke (tečnost koju su pustile tikvice ne prosipati).

Sve lijepo sjediniti i pržiti u dubljem ulju. Preko toplih ustipaka premazati kajmak. Mogu i slatke jer su neutralnog ukusa. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending