Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Ove godine ambrozija će biti još opasnija: KAKO SE NA PRIRODAN NAČIN RIJEŠITI (RECEPT)

Published

on

Poslednji podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da su koncentracije polena ambrozije već u crvenoj zoni, da nadmašuju dozvoljene vrijednosti, te da je samim time sasvim logično što su mnogi građani osjetili simptome tako karakteristične za ovo doba godine.

Sezona ambrozije će potrajati sa manjim ili većim naletima barem još mjesec dana! Ove godine ambrozija će biti još opasnija, pošto bi, kako su rekli stručnjaci, mogla da se “ukrsti” sa koronom, odnosno dodatnu prijetnju će predstavljati za sve koji se zaraže opasnim virusom koji takođe napada respiratorne organe.

Za one koji su veoma alergični na ambroziju spas bi mogao biti, ukoliko imaju mogućnosti, bijeg u zone gdje su znatno manje koncentracije polena. Prethodnih godina to je bio slučaj sa primorskim mjestima, koja su ove godine uglavnom nedostupna zbog zatvorenih granica.

Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, ljekari ne preporučuju provetravanje prostorija. Takođe, tada veš ne bi trebalo sušiti napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Poslije svake šetnje treba se presvući i oprati kosu prije spavanja, da bi se uklonio sav polen. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad zasvrbe. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom.

Želite li se na prirodan način riješiti neugodnih simptoma te istovremeno ojačati organizam, isprobajte ukusni sok koji će vam pomoći da ih ublažite zahvaljujući sastojcima koji djeluju protuupalno, otvaraju dišne kanale i normaliziraju rad sluznice.

POTREBNI SASTOJCI: 1 veća mrkva, 1 jabuka, 1/4 ananasa (svježeg ili 2 koluta iz konzerve), komadić celera, polovica manje cikle

Voće i povrće temeljito operite i izrežite na komade. Sastojke ubacite u sokovnik te sok prebacite u staklenu posudu. Sok možete popiti na prazan želudac ili između obroka. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending