Pratite nas

Info

Evropi prijeti žeđ: VODA ĆE BITI TRAŽENIJA OD NAFTE

Published

on

Očito sve izraženije klimatske promjene ostavljaju traga i na količinu vode. Širom Evrope toplotni talas presušuje slavine, nivo rijeka naglo opada, neke su skoro i presušile.
Francuska vlada formirala je krizni štab, kako bi se izborila sa istorijskim sušama koji su ostavili više od 100 opština bez pijaće vode.

“Cisterne sa vodom šalju se u ta područja, jer u slavinama nije ostalo ništa. Ovako nešto nikad nismo vidjeli… A loša vijest je, koliko vidimo, da nema razloga da vjerujemo da će ovo prestati – rekao je ministar za ekologiju Kristof Bešu, prenosi Euronews.

Premijerka je upozorila da se Francuska suočava sa najgorom sušom ikada. Toplotni talas koji “topi” zemlju još od juna dovelo je do toga da se drveće sasuši, pa u mnogim mjestima izgleda kao da je jesen.

Nakon što je zahlađenje stiglo u pojedini krajeve, francuski meteorolozi najavljuju novi skok temperatura od nedjelje i još veću sušu, iako je bilo oluja u pojedinim područjima.

U Rimu su se stanovnici, ali i turisti hladili u fontanama po gradu. Popularne turističke destinacije u Italiji poput Firence i Palerma su na listi 16 gradova u kojima je na snazi crveni meteoalarm zbog temperatura koje dostižu i 40 stepeni Celzijusa.

Proizvodnja riže u dolini reke Po je pod ozbiljnom prijetnjom jer suša i toplo vrijeme nastavljaju da dovode do toga da se polja potpuno osuše i postanu slana. Poljoprivrednici kažu da bi plodovi riže koji se koriste za rižoto godinama mogli biti oštećeni povećanim sadržajem soli u zemlji, koja ubija biljke.

Dio paketa vladinih mjera vrijednog 17 milijardi eura za rješavanje krize troškova života u Italiji takođe ima za cilj ublažavanje posljedica suše, najgore u posljednjih 70 godina u zemlji.
Prošlog mjeseca italijanski ministar poljoprivrede upozorio je parlament da je trećina italijanske poljoprivredne proizvodnje ugrožena zbog suše i loše infrastrukture za vodu i da će se situacija samo pogoršavati u godinama koje dolaze.

Holandski ministar za infrastrukturu i vodosnabdijevanje Mark Harbers pozvao je stanovnike da se brže tuširaju i da ne peru automobile i ne zalivaju bašte. Vlasnici splavova u Arnhemu kažu da je nivo vodostaja ljeti i zimi toliko različit da im objekti stoje nakoso.

Holandija je u srijedu i zvanično saopštila da imaju problema sa nestašicom vode, te je već uvela ograničenja u poljoprivredi. Vlada je upozorila da se očekuje da će se suša “nastaviti još neko vrijeme” i da se razmatraju dalje mjere za očuvanje vode tokom suše, uz uvjeravanje da i dalje ima dovoljno vode za piće. Zemlja je zaštićena od vode poznatim sistemom brana, nasipa i kanala, ali sa oko trećine kopnene površine ispod nivoa mora, ostaje posebno ranjiva na klimatske promjene.

Neki regioni u Holandiji su već zabranili poljoprivednicima da zalivaju usjeve. Prioritet bi sada trebalo da bude dat bezbjednosti holandskog sistema nasipa, a zatim bi uslijedilo snabdijevanje pijaćom vodom i energijom, navodi vlada.

Nivo Rajne u Njemačkoj je nastavio da pada usljed visokih temperatura. Troškovi transporta rastu jer brodovi ne mogu da plove sa punim tovarom. Transport tereta na rijeci se nastavlja, ali brodovi su ponekad primorani da plove 75% prazni.

“Klijentima bi često bila potrebna tri plovila za prevoz svog tereta umjesto jednog – rekao je Roberto Spranci, direktor DTG brodarske zadruge.

Kapacitet transporta je već ograničen zbog povećane potražnje nakon poteza Njemačke da poveća proizvodnju električne energije na ugalj jer se sprema za smanjene isporuke gasa iz Rusije, dodao je Spranci. Niska Rajna će takođe uticati na proizvodnju iz dvije njemačke elektrane na ugalj u narednim mkesecima.

U Rumuniji je nivo Dunava toliko pao da su se pojavili sprudovi u regionu Kalafat. Nivo Dunava ovdje je gotovo na istorijskom minimumu. Vlada planira da poveća ulaganja u projekte navodnjavanja kako bi ograničila štetu na usjevima u budućnosti.

Evropska komisija je u srijedu pozvala zemlje članice da ponovo koriste prečišćenu gradsku otpadnu vodu za navodnjavanje usjeva.

Drugi dijelovi Evrope takođe su bili svjedoci vrelih talasa početkom ljeta. Portugal je prošlog mjeseca zabilježio najtopliji jul od kada su počeli da bilježe temperature 1931. godine, saopštila je u petak meteorološka služba zemlje IPMA. Vrućina je pogoršala sušu u Portugalu, sa 45% kopna u “ekstremnoj suši” – najvišoj klasifikaciji – a ostatak u “teškoj”, koja je druga po veličini, do kraja jula.

Prosječna temperatura bila je 25,14°C, saopštila je IPMA, što je skoro tri stepena Celzijusa više od očekivanog julskog prosjeka. Nacionalna količina padavina iznosila je 3 milimetra, oko 22% normalne količine. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending