Pratite nas

Info

Ronioci šokirani prizorima u Jadranu: SVE MANJE RIBE, A SVE VIŠE MRTVIH ŠKOLJKI

Published

on

Svi oni koji nešto bolje poznaju Jadransko more već godinama unazad ukazuju na neke čudne pojave u njemu. Prošlog mjeseca mjerene su rekordne temperature mora koje su se kretale oko 28 stepeni, što ne pamte ni najstariji mještani.

Osim toga, ronioci i ribari primjećuju nikad manji ulov ribe i školjaka, a evo kako neki od njih to objašnjavaju.

“U 25 godina koliko dolazim ovdje nisam vidio takvo nešto”, započinje razgovor za Zadarski šokirani slovenski ronioc koji je, zaronivši u uvali Jazi na Molatu, prije nekoliko dana ugledao hiljade mrtvih školjaka, ponajviše kunjki.
.
“Uvjeren sam da nije riječ o ljudskoj ruci, već da je stvar biologije, odnosno ili ih je dohvatio kakav virus ili se more previše zagrijalo. Govorimo o uvali koja je dosta plitka, tako da me ne bi čudilo da je ovo zadnje razlog pomora. Ipak, ne znam, nisam stručnjak”, govori ovaj Slovenac koji je opisao šta je vidio kad je zaronio.

“Hrpe školjki ležale su na ‘leđima’, otvorene, mrtve. Neke su bile i potpuno prazne, vjerovatno su ih ribe ili neke životinjice pojele. U svakom slučaju, jako ružan i tužan prozor”, ističe ovaj strastveni ronilac.

Masovna smrtnost kod školjaka povremeno se događa, a uzroci mogu biti različiti.

“Parazit koji je odgovoran za nestanak periski najvjerovatnije nije odgovoran za smrt kunjki. Među školjkašima je velik broj različitih vrsta i imaju različite bolesti i nametnike. Mi pratimo ‘zdravlje’ komercijalnih školjkaša, kamenica i dagnji iz uzgoja koje idu u prodaju, i njihovi nametnici ili bolesti rijetko prelaze na druge divlje vrste, iako nametnik koji je uništio perisku i nametnik koji napada kamenice dolazi iz iste porodice parazita. Mi se kao laboratorij bavimo dijagnostikom bolesti školjkaša”, rekao je za Zadarski.hr voditelj Laboratorija za patologiju riba Veterinarskog instituta u Zagrebu, Dražen Oraić. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending