Pratite nas

Info

I kažu ugroženi u BiH: VJEROVALI ILI NE KONJIC IMAO VEĆI BROJ TURISTIČKIH NOĆENJA OD NEUMA

Published

on

Nakon podataka koje je danas objavila Turistička zajednica HNŽ (Hercegovačko – neretvanski kantomn) prvo pitanje koje se postavlja: gdje li su spavali svi oni silni turisti iz BiH, ali I svijeta ovog ljeta, koji su ovog ljeta boravili u Neumu? Od juna do septembra u Neumu je bilo kao u mravinjcu.

Također, zabilježen je mali broj gostiju u Mostaru, Međugorju….A jedan uporedni podatak sve kazuje: Konjic je prijavio veći broj noćenja od Neuma. Neko će reći da je to možda zbog Boračkog jezera!

“Turistička zajednica HNŽ ima svoju stranicu prijava.ba koja je urađena po najvišim standardima. Općina Konjic je na našu stranicu ove godine prijavila veći broj noćenja od Općine Neum, što znači da ne prijavljuju goste turističkoj zajednici”, kazao je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a.

Napomenuo je kako su davatelji usluga smještajnih kapaciteta obvezni prijaviti goste i platiti boravišnu taksu. Dodaje je kako je ove godine prava katastrofa kad je u pitanju prijava i plaćanje boravišne takse, navodeći kako na prvom mjestu misli na hotelske kapacitete, a onda i na sobe u domaćinstvu i kuće za odmor.

“Mi smo pokušavali na sve moguće načine i putem inspekcijskih organa da se na neki način izvrši pritisak da se boravišna taksa plaća jer se radi o sredstvima koja plaćaju turisti i ta sredstva se definitivno ulažu u turizam, i to kroz sufinanciranje velikog broja manifestacija, ali i kroz ostale promotivne aktivnosti vraćaju se općini iz koje dolaze”, ističe Temim.

Po njegovim riječima, podaci u ovoj županiji su porazni, pogotovo za glavne turističke destinacije.

“Nigdje nije ovakvo stanje kao u našem kantonu i nigdje nije gora situacija, a podaci su porazni na prvom mjestu kada je u pitanju Neum, a zatim i Mostar i Međugorje. Mi smo prethodnih godina uspjeli podići nivo boravišne takse, uraditi da se gosti prijavljuju, međutim prošle godine, a pogotovo ove vlada jedan apsolutni nered, jedno neodgovorno stanje. Ljudi ne plaćaju i jednostavno nitko ih ne kontrolira.

Definitivno, na neki način morat ćemo izvršiti pritisak da se gosti moraju prijavljivati i takse plaćati jer od nas i općine i gradovi očekuju da ih podržavamo te da podržavamo manifestacije kao Turistička zajednica i to je naša obaveza, a to je i razlog da turisti dođu na ove prostore i da se ovdje zadrže”, naglasio je zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a.

“Turistička zajednica nema ‘alate’ kojima bi mogla natjerati sve one koji se bave turizmom da izvršavaju svoje obaveze i ovo je stvarno jedna katastrofa”, poručio je Temim.

Iz tog razloga, kako je kazao, ne mogu imati ni relevantne podatke niti ih koristiti za ono zašto im trebaju, a potrebni su im kako bi mogli vidjeti odakle najviše dolaze gosti, koje su ciljne grupe kojima se moraju obraćati, koja im je starosna dob, gdje usmjeriti promociju, gdje je pojačati i slično.

Pare, od boravišne takes, naravno niko ne spominje. Gdje li su one završile?

Nije na odmet da podsjetimo na demografsku strukturu u Neumu, Konjicu, Međugorju, Mostaru, Ljubuškom, koji posjećuju turisti zbog vodopada Kravice.
Prema popisu iz 2013. godine u Neumu živi oko 97 posto stanovnika hrvatske nacionalnosti, u Međugorju (Općina Čitluk) živi 98% Hrvata, u Ljubuškom 96 posto Hrvata, u Mostaru blizu 49 %, u Konjicu je 89 posto Bošnjaka.

Nakon ovoh podataka, nema druge neko zaplakati nad sudbinom stanovnika I biznismena iz ovih općina; stvarno su ugroženi, pa ne mogu plaćati ni turističku taksu. Ali, kada bi se zezali…. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending