Pratite nas

Naj recepti

Ništa ukusnije: KOLAČ ŠANO DUŠO (RECEPT)

Published

on

Ovo morate da probate, jer ovo je recept za preukusno čokoladnu ludoriju sa lješnikom.

POTREBNI SASTOJCI ZA KORU: 9 bjelanaca, 200 g šećera, 1 žumance, 1 puna kašika brašna, 1 puna kašika kaka, 150 g blendiranog lješnika

Sastojci za fil: 8 žumanaca, 13 kašika šećera, 500 ml mlijeka, 30 g kaka, 60 g gustina / skroba, 250 g maslaca, 100 g čokolade, 100 g blendiranog ili sjeckanog lješnika

Glazura od čokolade: 100 g čokolade 3 kašike ulja 3 kašike mlijeka

Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni. Mutiti bjelanca sa prstohvatom soli, pa kada zapjene dodavati šećer i nastaviti mućenje dok se ne dobije čvrsta pjena. Dodati žumance i opet umutiti. Na kraju dodati lješnik, brašno i kakao i sve sjediniti.

Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i istresti cijelu smjesu za koru. Poravnati i staviti da se peče 20 minuta. Papir za pečenje skinuti sa mlake kore, pa koru presjeći po široj strani na pola, kako bi se dobile dvije korice.

Za fil ulupati žumanca sa 8 kašika šećera i staviti na paru da se kuhaju. Kuhati desetak minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno miješanje.

Na vatru staviti 300 ml mlijeka. Posebno izmiješati 5 kašika šećera, gustin, kakao i 200 ml mlijeka da nema grudvica. Zakuhati masu sa kakaom kada mlijeko na vatri provri i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja umutiti mikserom i skloniti sa vatre. Prebaciti u drugu posudu, prekriti folijom ili kesom i ostaviti da se ohladi.

Kada su se filovi ohladili otopiti čokoladu, pa pjenasto umutiti omekšali maslac. Dodati zatim puding od kakaa koji ste malo mikserom izmutili. Sjediniti sve zajedno. Zatim dodati fil od žumanaca i sve umutiti. Dodati čokoladu, izmiksirati pa dodati lješnike i sve izmiješati.

Na tacnu staviti prvu koru, pola fila, drugu koru i ostatak fila. Otopiti čokoladu sa uljem i mlijekom i preliti kolač. Dobro ohladiti i poslužiti. (Naj portal/ Foto: Youtube Printscreen / Domaći Recepti)

PROČITAJTE I OVO:

Slatka čarolija: USPAVANE SMOKVE (RECEPT)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending