Pratite nas

Naj recepti

Poslastica: SUTLIJAŠ SA ČOKOLADOM I BANANAMA (RECEPT)

Published

on

Ovaj zdrav i ukusan slatkiš se sprema dosta lako. Tradicionalna poslastica sa malim “tvistom” oduševiće vas na prvi zalogaj.

POTREBNI SASTOJCI: 200 g riže (oprane i ocijeđene), 2 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 250 ml vode, 250 ml mlijeka po izboru (biljno ili kravlje), 2 zrele banane (izgnječite ih viljuškom), 50 g crne čokolade, cimet (po želji)
Priprema:

U šerpu sa debelim dnom sipajte vodu i šećer, pa kad se šećer istopi, dodajte rižu. Nastavite sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi, uz povremeno miješanje, dok se riža ne skuha.

Kada riža omekša, postepeno doljevajte mlijeko. Čim se sutlijaš zgusne, skinite ga sa ringle i u njega umiješajte banane i istopljenu čokoladu. Promiješajte varjačom tako da masa bude ujednačena. Ako je potrebno, dodajte još malo šećera. Poslužite toplo ili hladno, u staklenim činijicama. Dekorišite cimetom.(Naj portal)

Naj recepti

Omiljeno jelo: ZAPEČENE PLJESKAVICE SA SIROM I PEČURKAMA (RECEPT)

Published

on

Ovako pripremljene pljeskavice postaće vaše omiljeno jelo. Napravite ih od mljevenog mesa, hljeba i luka, pa ih prelijte savršeno ukusnim umakom od povrća i majoneza, a zatim pospite rendanim sirom.

Kada to zapečete u rerni dobijate zanimljiv obrok koji može da se služi i na prazničnoj trpezi. Priprema vam ne oduzima puno vremena, pa možete da spremite i kada žurite. Jedite i za ručak, samo uz salatu, jer u ovom jelu imate i meso i prilog.

POTREBNI SASTOJCI: 600 g mljevenog mesa, 1 crni luk. 3 čehne bijelog luka, 2 kriške hljeba, 150 g sira

Za punjenje potrebno: 300 g pečuraka, 1 mrkva, 2 crna luka, 1 jaje, 2 kašike majoneza ili pavlake

Hljeb isjeckajte na kockice i prelijte vodom. Ocijedite, pa stavite u blender i dodajte crni i bijeli luk.

Dobijenu kašu sipajte u mljeveno meso. Posolite i pobiberite po ukusu, pa sjedinite.

Napravite veće ćufte, pa iz pomoć okruglog kalupa napravite pljeskavice. Poredajte na pleh obložen pek papirom.

Pečurke i luk isjeckajte, a šmrkvu izrendajte.

Propržite luk i pečurke, pa sipajte u posudu. Dodajte mrkvu i jaje, posolite i pobiberita, pa dodajte i majonez/pavlaku. Sve dobro promiješajte.

Sipajte fil preko pljeskavica, pa pospite svaku izrendanim sirom. Pecite na 200°C nekih 20 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending