Pratite nas

Info

Smrt Bakiru, Dodiku, Čoviću! Vraćaj nam kralja: POGLEDAJTE KAKO PRINC KARAĐORĐEVIĆ POKUŠAVA SMIRITI MOSTAR I BOSNU!

Published

on

Dugo se na balkanskim prostorima nije desilo nešto ljudsko, civilizacijsko, politički mudro, plemenito i humano, kao što je posjeta princa Filipa Karađorđevića, njegove supruge Danice i sina princa Stefana Mostaru. Oni su u posjetu stigli privatno, bez političkih prizvuka, ali nakon onoga što su uradili u jednom danu, u gradu u kojem naionalizam i podjele traju i danas, normalnom čovjeku bude žao zašto nam ovakvi ne vode i Bosnu, i Balkan.

Citiramo jednog, danas preminulog Rogatičanina, koji je 1946. godine, nakon dolaska Tita na vlast, otišao u Mjesni odbor da se raspita zašto su mu odveli žensko dijete u školu mimo njegove volje. Oni mu rekli “Tito naredio”, a taj Bošnjak, inače seljak, im odgovorio:

– Vraćajte kralja, kakav Tito!

Nakon čina u Mostaru, dođe nam da kao onaj seljak iz 1946. godine, vrisnemo:

“Smrt Bakiru, Dodiku, Čoviću…. Vraćajte nam kralja!

Ove fotografije govore više od riječi. Ipak, prenijet ćemo najzanimljivije detalje.

Karađorđevići su u pratnji mostarskog sveštenika Radivoja Krulja prvo posjetili Prebilovce i Hram Vaznesenja Hristovog u ovom stradalnom mjestu gdje ih je dočekao čapljinski paroh Marko Gojačić. Odavde su ponijeli najveće emocije i utiske.

Sljedeća destinacija bio je Blagaj kod Mostara gdje se na izvoru Bune i danas nalaze ostaci ploče na kojoj piše ’’Kralju Aleksandru Karađorđeviću, tvoji vjerni Blagajci’’. Ploča je uništena 1941. godine, ali Blagajci nisu dali da se dijelovi te ploče uklanjaju, već su ih sačuvali.Tu je princ sa porodicom ušao u tekiju, kako islamski običaju nalažu izuo se, obuo papuče, zasjeo na minderluku i popio kafu.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u ovom mjestu ih je dočekao sveštenik Branimir Borovčanin koji ih je upoznao sa istorijatom crkve i ovog mjesta.

Karađorđevići su potom prošetali Starim gradom u Mostaru gdje je sa Starog mosta u njihovu čast izveden skok.

Prinčevska porodica potom se uputila u obilazak Stare pravoslavne crkve, zatim Saborne crkve Svete Trojice koja se još obnavlja, pravoslavnog groblja u Bjelušinama i groba Alekse Šantića i porodice Ćorović, a potom i Vladičanskog dvora.
Sveštenik Krulj govorio im je o bogatoj istoriji Srba u Mostaru, te sadašnjem položaju Crkve i srpskog naroda u Mostaru. Krulj se zahvalio na posjeti kazavši da su svojom posjetom ukazali veliku čast Mostaru.

Želja prinčevskog para bila je da u Mostaru posvete pažnju i ukažu poštovanje i predstavnicima Katoličke crkve i Islamske zajednice, te tako pošalju poruke mira i zajedništva.

U Karađozbegovoj džamiji dočekao ih je imam Jusuf Bećoja, a u Samostanu Svetog Petra i Pavla fra Iko Skoko koji su ih u srdačnoj dobrodošlici upoznali sa istorijatom vjerski objekata i vjerskih zajednica u ovom gradu.

Kako je objavio “Top portal” posjetu Mostaru porodica Karađorđević završila je obilaskom manastira Žitomsilići koji datira iz 16. vijeka i koji je jedan od najznačajnijih duhovnih središta, sa bogatom istorijom.

Princ Filip je prvi Karađorđević nakon kralja Alaksandra koji je došao u Mostar. Karađorđevići su proteklih dana boravili u Trebinju.
Filip Karađorđević drugi je sin prestolonaslednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, unuk kralja Petra II od Jugoslavije i praunuk kralja Aleksandra od Jugoslavije. (Naj portal/ Foto: Top potal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending