Pratite nas

Poznati

Safet Isović se dokazao i kao kompozitor: POSLUŠAJTE SAJINE NAJLJEPŠE PJESME

Published

on

O legendarnom Safetu Isoviću sve je rečeno, ali se vrlo malo zna o njegovom kompozitorskom radu. A autor je dvadesetak bezvremenih pjesama, za koje mnogi misle da su sevdalinke.

“Sjaj mjeseče žut” je pobjednička pjesma sa Ilidžanskog festivala 1970. godine i jedna od dvadesetak pjesama koje je Safet Isović komponovao samom sebi.

„Na svakom festivalu na kome sam učestvovao dobio sam najmanje po jednu nagradu i obično sam pobjeđivao. Za pjesmu “Sjaj mjeseče žut” dobio sam pet od mogućih šest nagrada – govorio je legendarni Safet Isović (1936 – 2007).

„Mogu da kažem da sam počeo da komponujem iz čista hira. Jednostavno, htio sam i sebi i drugima da pokažem da mogu i to. Skoro svaka pjesma koju sam komponovao bila je veliki hit u cijeloj bivšoj Jugi.

Dugo je Sajo sumnjao u mogućnost komponovanja nečeg novog, a boljeg od tradicionalnog bosanskog sevdaha. A onda je svemogući Sajo upoznao svog imenjaka i pesnika Safeta Kafedžića.

Od sredine 60-ih snimio je dvadesetak pjesama koje potpisuje kao kompozitor, ubjedljivo najviše na stihove Safeta Kafedžića: “Oči moje kletvom bih vas kleo”, “Sjaj mjeseče žut”, “Ne ljubi Ciganku”, “Kad bi znala šta mi srcu značiš”, “Ja u klin, ti u ploču”, “Hej, šoferi, znani i neznani”, “Kada ti draga otruje ruže”, “Sve što mine povratka mu nema”, “Doći ću ti ljepoto od žene”, “Prijatelju moj”, “Ah, te žene vile bijele”, “Anđelija”, “Kono Fato”, “Obećanje, ludom radovanje”, “Na aleji staroj”, “U haremu Aziz Abdulaha”, “Šta ćeš meni ti, šta ću tebi ja”, “Pjesma Gavrilu Principu”, “Nit sa tobom, nit’ bez tebe”, “Zašto stalno pijem”.

Zanimljiva je priča o pjesmi „Ne ljubi Ciganku“, koju je snimio 1972. godine:

„Gdje god sam pjevao, ljudi su horski prihvatali pjesmu “Nemoj sa mnom, ne luduj, jer ja sam Ciganka”. Tu pjesmu su pjevale i moje kolege i koleginice, a publika je bila u transu. I kad nisu znali tekst, onda su makar zviždukali pjesmu.

“Ne ljubi Ciganku” sam snimio u zlatnim godinama “Beogradske estrade” i PGP-a i promovisao je na putujućem festivalu “Pesma leta” 1972. Budući da je tekst pesme izrazito ženski, mnoge kolege su mislile da sam malo prolupao pa pjevam pjesmu iz repertoara neke koleginice.
I pored milonskih tiraža svojih kompozitorskih ostvarenja i desetina zlatnih ploča, Safet Isović je imao veoma stroge kriterijume prema ovdašnjim kompozitorima narodne muzike.

„Od naših Bosanaca kao kompozitora izdvajam Jozu Penavu. Jozine pjesme zvuče kao stare sevdalinke iz 19. vijeka. Moje komponovanje je sporedna stvar u mom bavljenju muzikom. Glavna mi je preokupacija izbođenje i očuvanje tradicionalne bosanske sevdalinke koja je snažan segmemt naše tradicije, budućnosti i opstanka.

I sevdalinka traži pažnju i njegu i zaštitu. Mnogi me pitaju – od koga? Ta naša tanana, urbana i slikovita pjesma čeka u redu kod nekih novih urednika. Sve što sačuvamo svojim inatom, mi dovedemo u pitanje svojim nehatom. Izhleda da sami sa sobom najteže izlazimo na kraj.
Legendarni Safet Isović preminuo je 2. septembra 2007. godine. (Naj portal)

Poznati

Kome Šejla poručuje: LAKŠE JE NAGOVORITI LJUDE NA ZLO, NEGO NA DOBRO I LJUBAV

Published

on

Šejla Zonić

LAKŠE JE NAGOVORITI LJUDE NA ZLO, NEGO NA DOBRO I LJUBAV

Iako je i prošle subote oduševila sve u „Zvezdama Granda“ i kao po običaju osvojila maksimalni broj glasova žirija, takmičarka Šejla Zonić tvrdi da joj je ovo bio jedan od najtežih nastupa.

Pjevačica je otkrila da je pred prošlonedjeljno snimanje preživjela agoniju zbog zdravstvenog stanja. A dotakla se i supruga Armina koji je između dva kruga donio iznenadnu odluku.

Iako je oduševila žiri, takmičarka priznaje da joj nije bilo lako na sceni.

– Ja sam mnogo zadovoljna, ali mi je ovo do sada bio najteži nastup. Valjda kako idemo sve dalje, gleda se sve sitnije, pa su tu i nervoza i stres. Ogromna je odgovornost, ne samo po pitanju pjevanja, nego i stajlinga, ponašanja, bukvalno cio paket. Sada nam žiri stvarno traži dlaku u jajetu, sve je veći izazov, ali sam zadovoljna, prošla sam direktno, Bože, hvala ti” – rekla je Šejla za Grand.

A na svom FB profilu poslije svega citirala je Mešu Selimovića iz književnog djela “Tvrđava”.

– Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti – Meša Selimović.

 

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending