Pratite nas

Poznati

Priznanje legendi s Grbavice: IVICA OSIM DOBIJA ULICU U GRAZU

Published

on

Legendarni “Štraus sa Grbavice” Ivica Osim za života bi mogao dobiti svoju ulicu u austrijskom gradu Gracu. Naime, sve su prilike da će inicijativa Komunističke omladine Austrije (KJO) iz Štajerske, koja je pokrenula akciju da se Ulica Conrad-von-Hötzendorfa, koja prema njihovom mišljenu nosi naziv sporne ličnosti iz austrijske prošlosti, preimenuje u Ulicu Ivica Osima.(Ivice Osima strasse)

U Austriji je Ivica Osim legenda, stručnjak koji je ušao u fudbalsko anale glavnog centra pokrajine Štajerska. Pod njegovim vopdstvom od 1994. do 2002. godine FK “Šturm” je u nekoliko navrata igrao u grupnoj fazi Lige prvaka. TO je, inače, najuspješniji period u historiji tima. Za sve uspjehe u osmogodišnjem mandatu na klupi ekipe iz Graza legendarni Švabo nedavno je proglašen najboljim trenerom Sturma u posljednjih stotinu godina.

Osim je ove godine proslavio  79. rođendan, a u Grazu mu još za života žele dodijeliti ulicu.

“Ivica Osim ne samo da je proglašen najboljim trenerom Sturma u proteklih sto godina zbog svog životnog djela, već je on osoba koja je zagovarala mir među narodima u domovini Jugoslaviji – dodali su iz KJO, te naglasili kako je Osim veliki mirotvorac.

Inače, 82 ulice, uličice i trga u Grazu nose imena po spornim ličnostima iz prošlosti. Jedan od takvih primjera je i ulica Conrad von Hötzendorf, posvećena čovjeku koji je predvodio ratove. On je odigrao centralnu ulogu u “Julskoj krizi”, koja je vodila ka izbijanju Prvog svjetskog rata, a još ranije je vodio preventivne ratove u ime Monarhije protiv Italije i Srbije – navode iz KJO u svojoj objavi.

Poznati

Šejla zapušila usta kritičarima: PRIJE GRANDA ME ČETIRI MJESECA NIKO NIJE ZVAO

Published

on

Šejla zapušila usta kritičarima: PRIJE GRANDA ME ČETIRI MJESECA NIKO NIJE ZVAO

Mnogi su savjetovali Šejli Zonić da se ne prijavljuje u takmičenje “Zvezde Granda”, kao i da se ne pojavljuje u Grand produkciji.

Danas, kao četvrtifinalista 17. sezone i prvi favorit za pobjedu, ima dovoljno dokaza da im pošalje pozdrav.

– Neće prepoznati tvoje vokalne sposobnosti i tvoj kvalitet, ponižavaće te komentarima. Tamo se neće prepoznati da si akademski obrazovan muzičar, niti da si nastupala po cijelom svijetu, tebi ne treba Grand… I šta sve ne – prisjetila se Šejla nekih komentara.

A šta se zapravo desilo?

– Da nisam otišla na Grand i dalje bi za mene znao samo mali broj ljudi. To dokazuje činjenica da sam, nakon odlaska iz Divanhane, za četiri mjeseca, uključujući i čitavo ljeto, imala NULA upita za nastupe. Samo vas molim da me više ne pitate zašto sam se prijavila za Grand jer sada imam upita za nastupe toliko da fizički ne mogu stići najmanje 50 odsto i napokon imam priliku da gradim karijeru – zapušila je Šejla usta kritičarima i objavila snimak na kom vidimo da Snežana Đurišić komentariše kako je Šejla za nju već pobjednica.

– Hvala svima na podršci i šaljem samo ljubav! VOLIM VAS – napisala je Šejla.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending