Pratite nas

Info

OPREZ, OTROVI: Ako su trudnice izložene hemikalijama FAS supstancama, posljedice osjete i njihova unučadi!

Published

on

Jedinjenja poznata kao per- i polifluoroalkyl supstance (FAS) vrlo su postojane sintetičke materije koje se dovode u vezu sa karcinomom dojke, a mogu da utiču na pojavu gojaznosti kod budućih generacija ukoliko majka ima nizak holesterol.

Institut za javno zdravlje u Kaliforniji utvrdio je da je gojaznost i do 2,3 puta veća među 20-godišnjim ženama čije su bake bile izložene hemikalijama.

“Još uvijek ne razumijemo zajedničku ulogu holesterola i FAS supstanci. Hemikalije u krvi trudnice mogu da izazovu gojaznost kod unučadi, čak i ako baka i majka nisu gojazne – kaže doktorka Barbara Kon iz “Endocrine Society”, najveće i najaktivnije svjetske organizacije endokrinologa.

Istraživači su proučavali 213 baka, majki i unuka koristeći podatke iz poslednjih 60 godina.

Šta su FAS hemikalije?
FAS se često koristi i prilikom pravljenja posuda od teflona, vodootporne odjeće i protivpožarne pjene, proizvodi za čišćenje, boje, lakovi, šamponi, šminka i zubni konac. Površine presvučene PFAS-om se ne lijepe, i ne upijaju vodu ili mast, što je odličan kvalitet za pakovanje hrane.

Ali tu nastaje problem: PFAS hemikalije su povezane sa nizom zdravstvenih rizika kod ljudi, uključujući rak, poremećaj imunog sistema, reproduktivne teškoće i probleme sa razvojem ploda.

PFAS su prisutni u ambalaži za hranu širom svijeta. Na primjer, u lancima brze hrane, popularni kontejneri su zapravo zamjena za plastične. Iako je plastika za jednokratnu upotrebu i dalje veoma loša ideja i vodi se borba u svijetu protiv nje, ideja o njenoj zamjeni zaista je krenula pravim tokom, ali problem su nove posude obložene PFAS-om.
Posude se često prodaju kao kompozitne, ali kako svijest o PFAS-u raste, ta karakteristika postaje problem.

Kako se ispostavilo, kontaminira i zemljište i vodu. U gradovima u blizini fabrika koje su proizvodile PFAS ili koristile PFAS za pravljenje svojih proizvoda, lokalne zajednice će morati da se suoče sa hemikalijama u narednim decenijama.

Ova jedinjenja se takođe pojavljuju u vodama u blizini vojnih baza i aerodroma, koji su koristili PFAS pjenu za gašenje požara. Efekti upotrebe PFAS na zdravlje još se ispituju, ali već se procjenjuje da će izloženost PFAS-u koštati Evropu od 50 milijardi eura godišnje.

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending