Pratite nas

Parapsihologija

Kako se na selima liječi sugreb: DIJETE MORA DA LAJE KAO PSETO, KREČI KAO ŽABA, MJAUČE KAO MAČKA!

Published

on

Bartoneloza je poznatija kao bolest mačjeg ogreba, nimalo naivna infekcija koju neke životinje, posebno mačke, mogu da prenesu i na čovjeka. Simptomi kod čovjeka zavise od tipa Bartonelle i kako objašnjavaju doktori najčešće se manifestuju pojavom plikova (papula) ili gnojnih plikova (pastule) na mjestu ogrebotine ili ujeda, koji se javljaju pet do deset dana poslije ogrebotine ili ujeda mačke.

Drugi simptomi su otečeni limfni čvorovi (adenopatija) blizu mjesta gdje je koža bila inficirana najčešće na vratu, pazuhu i preponama i obično se pojavljuju u roku od jedne do tri nedjelje poslije kontakata sa mačkom, potom povišena temperatura, umor, opšta slabost, glavobolja, bolovi u zglobovima.

Medicina, nakon dugih pretraga, danas uspijeva riješiti ove problem, bar kada je dijagnoza u pitanju. Ljekari smatraju da bartoneloza prolazi bez ikakve terapije, ali ljekar na osnovu procjene uključuje i antibiotike. .

A nekada davno, prije preuzimanja monopola konvencionalne medicine, mačiji sugreb stari su liječili bajanjem i ritualima za ozdravljenje.

O tome je objavio studiju dr. sc. Adnan Tufekčić pod naziovom “Etnopedagoške odrednice očuvanja dječijeg zdravlja u tradicionalnoj kulturi”. Obradio je nekoliko naselja na planini Majevici u sjeveroistočnoj Bosni. Radi se o naseljima sa bošnjačkim stanovništvom (Zahirovići i Memići), hrvatskim stanovništvom (Straža) i srpskim stanovništvom (Jasenica). Kazivačice i kazivači u istraživanju u navedenim naseljima rođeni su do 1945. godine.

NARODNO LIJEČENJE SUGREBA
To je bila dječija bolest, ali često su od njega obolijevali i odrasli. Vjerovalo se da dijete može dobiti sugreb ukoliko je bilo napolju između akšama i jacije i nagazilo na mjesto “đi se pseto, ili neka druga životinja, pomokrilo ili izgrebala nogama.

“Sugreb se vidio tako što se nješta izaspe po tijelu k'o crveno, i svrbi te i sve bubuljice budu”.
Liječio se pomoću predmeta, najčešće vreća, koji su izrađivani (tkani) od kostrijeti tj. kozije dlake.
Liječenje se sastojalo od toga da dijete ode u klozet i namaže se ovom kostrijeti. Dok se maže vrećom od kostrijeti mora da laje ko pseto, da kreči ko žaba, da mjauče ko mačka.

Oponašanje glasanja mnogih životinja bilo je nužno jer se nije znalo na šta je dijete udarilo, zavisi koja je životinja to bila, sad da li je pseto, da li je mačka, da li je miš, i ti se maneš i tu ostaviš u klozetu, recimo, njeđi na gredu. Ovaj postupak bi se ponovio nekoliko puta i sugreba bi nestalo”

Parapsihologija

PROKLETSTVO LOTO DOBITNIKA: Osvojili veliki novac, pa doživjeli jezive sudbine

Published

on

PROKLETSTVO LOTO DOBITNIKA: Osvojili veliki novac, pa doživjeli jezive sudbine

Nasumičan izbor brojeva im je promijenio živote iz korijena, donio im je veliki novac, ali i velike nesreće

Sudbine ovih loto dobitnika su jezive. Kada pročitate ovaj tekst, biće vam drago što niste jedan od “sretnih dobitnika”.

Plastične operacije

Džejn Park
Najmlađa dobitnica lutrije, uzela je 1,5 milion eura, a sve je potrošila na putovanja, provod i plastične operacije.

– Dobitak mi je upropastio život. Nikom ne želim moju sudbinu, mislim da se nikad neću oporaviti od toga šta sam uradila sa svojim životom – rekla je ona.

Vilijam Bad
Vilijam Bad je osvojio 1,2 miliona dolara, a sav novac je potrošio u roku od godinu dana. Bivša djevojka ga je tužila i tražila trećinu dobitka, a rođeni brat je završio iza rešetaka jer je unajmio plaćenog ubicu da ga ubije.

Vilijam je i sam završio u zatvoru nakon što je izvršitelju pucao u glavu. Umro je 2006. godine u velikoj bijedi.

Lara i Rodžer
Premiju koju su osvojili su potrošili na luksuzne automobile i kuće, a iako su do tad živjeli skladno, situacija se promijenila. Počele su svađe i prepiranja. Da nesreća ne ide sama govori i podatak da im je u požaru izgorjela kuća do temelja, a s obzirom da nije bila osigurana, izgubili su veliku svotu novca.

Godinu dana od osvajanja novca, oni su se razveli, a na bankovnom računu im nije ostao ni cent.

Edrijen i Džilijan Bejford
Nekoliko mjeseci nakon osvajanje nagrade, život im je pretvorio u pakao. Novac je nestao, brak im se raspao, doživjeli su i tešku saobraćajnu nesreću.

Udžroj Kan, umro je od trovanja cijanidom, samo dan nakon što je “izgrebao” premiju od 435.000 dolara.

Raskalašen život

Džerald Musvagon je 1998. dobio deset miliona dolara. Sve je potrošio na raskalašan život, a nakon nekoliko godina se objesio. Razlog – očaj zbog protraćenog života.

Martin i Kej su zaokružili tačne brojeve na listiću, ali nagradu nisu mogli da podignu, jer su izgubili tiket. Advokati su sedam nedjelja dokazivali da su pogodili pravu kombinaciju i na kraju i uspjeli.

Međutim, zakonski rok od 30 dana za podizanje nagrade je prošao, pa su oni ostali bez novca. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending