Pratite nas

Dijaspora

Kada se sretnu kolege na aerodromu: GDJE JE MILE TU SMIJEHA NE MANJKA

Published

on

Kada se sretnu kolege na aerodromu: GDJE JE MILE TU SMIJEHA NE MANJKA

Poznato je da na estradi nema prevelikog privatnog druženja među pjevačima, ne zbog toga što to ne žele, već što im to vrijeme ne dozvoljava.

Lijepo druženje

Mnogi od njih svakog vikenda su negdje drugo, na nekoj novoj destinaciji, gradu, državi, a kada se vrate onda žele svoj mir i druženje sa porodicom. Na kraju ostaju samo aerodromi gdje se mnogi od njih susreću. Neki jednostavno prođu jedni pored drugih, neki se samo kratko pozdrave, a neki poštuju svoje kolege, pa se nađe vremena da sjednu zajedno, da popiju, kafu ili neko drugo piće.

Tako su se nedavno na jednom evropskom aerodromu sreli Violeta Viki Miljković, Mile Kitić, Bane Bojanić, poznati i istaknuti kompozitor i autor velikih hitova narodne muzike Dragan Tašković Taške, kao i mladi Nermin Handžić.

Kako smo saznali bilo je to jednom lijepo i prijateljsko druženje. Ponajmanje se pričalo o muzici, bilo je dosta zanimljivih i opuštajućih tema. A tamo gdje je Mile Kitić uvijek bude i dobrog i zdravog smijeha, Sve su to pjevači sa izgrađenim karijerama, velikim hitovima, karijere koje su gradili bez skandala, samo sa dobrim i kvalitetnim pjesmama.

Mile je objavio novu pjesmu, Bane ovih dana objavio njegov novi povratnički album, na kojem se nalazi i duet sa sa Tanjom Savić. A Viki Miljković, jedna od najomiljenijih regionalnih pjevačica, žena sa velikim hitovima iza sebe, uskoro će objaviti nove pjesme. Novi album, na kojem će biti i duet sa Nerminom Handžićem. I sam Nermin tokom ove godine objavit će njegovu novu samostalnu pjesmu.

Velikani muzike

Mladi Handžić imao je privilegiju da sjedi u društvu velikana narodne muzike. Poznato je da se Nermin sa velikim uvažavanjem i poštovanjem odnosi prema svakom starijem kolegi na estradi.

Sve u svemu po njihovim osmjesima se može vidjeti da su svo četvoro uživali u ovom susretu. A onda je svako od njih sjeo u avion i opet otišli svako na svoju stranu.

Bato Šišić (Naj portal)

 

Dijaspora

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Published

on

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Vijest koja zavrijeđuje posebnu pažnju svakako je organiziranje interkulturalnog fudbalskog festivala u Wiesbadenu pod naslovom „Tore der Toleranz“ –„Golovi tolerancije“.

Različite vjerske zajednice iz Wiesbadena organizovale su interkulturalni fudbalski festival na terenu „SG Germania“.
IZBNj-džemat Wiesbaden je u koordinaciji sa marokanskim džematom Badr Moshe, Martin-Luther crkvom uz podršku grada Wiesbadena i sponzora.

A pod pokroviteljstvom ministrice za integraciju pokrajine Hessen, Heike Hofmann organizirao spomenuti fudbalski festival.

Koncept „Tore der Toleranz” (Golovi tolerancije) obično podrazumijeva organizaciju događaja koji se fokusiraju na promicanje mira, međusobnog razumijevanja i dijaloga. Često kroz sportske aktivnosti ili kulturne manifestacije.

Ideja je stvaranje zajedničkog prostora gdje se ljudi mogu okupiti, komunicirati i sudjelovati u aktivnostima koje jačaju povezanost i solidarnost među različitim zajednicama.

To je i istaknuto u obraćanju gradonačelnika grada Wiesbadena koji je lično prisustvovao ovom događaju.

Prije početka fudbalske utakmice u kojima su igrači bili međusobno izmješani, imam džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džinić i predstavnik Protestanske crkve Andreas Günther pročitali su zajedničku molitvu na njemačkom jeziku.

Nakon utakmice fudbalski festival su nastavila djeca, a stariji su se mogli okrijepiti hladnim pićima, kafom, kolačima, ali i počastiti bosanskim ćevapima.

Džemat Wiesbaden je još jednom pokazao svoju opredjeljenost da sa različitim vjerskim zajednicama, te drugim društvenim akterima gradi društvo zajedništva, medusobnog razumijevanja i tolerancije.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending