Pratite nas

Dijaspora

Bosansko Akademsko društvo Njemačke organizira manifestaciju povodom obljetnice povelje Bana Kulina

Published

on

Čaušević i Duhan

Bosansko Akademsko društvo Njemačke organizira manifestaciju povodom obljetnice povelje Bana Kulina

Bosansko Akademsko društvo Njemačke, nakon što je uspješno organiziralo Panel-diskusiju 01. juna u Neu-Isenburgu, na kojoj su učestvovali Stipe Mesić, Emir Hadžihafizbegović, ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut, Sirađ Duhan i drugi, ponovno 12.10.2024. organizuje sljedeću manifestaciju.

Ovaj put bit će to povodom 835 obljetnice povelje Bana Kulina. Sve u cilju njegovanja dobrih međuljudskih i međudržavnih odnosa. Sve to održat će se u čuvenom Capitolu u Offenbachu na Majni.

Za taj dan,12.10.2024. svoj dolazak su već potvrdili glumac Emir Hadžihafizbegović. Potom peterostruki prvak svijeta u boksu Adnan Čatić, doktor urolog Vahudin Žugor, robotska hirurgija i umjetna inteligencija-inovacije koje mjenjaju svijet…

Svi prisutni će vidjeti iskustva i vizije profesora Vahudina Žugora, direktora urološke klinike u Bambergu i pionira robotske tehnologije u Njemačko. Istu večer u “Capitolu“ koncert že održati bh. estradna primadona Amira Medunjanin.

Pozivamo sve ljude dobre volje da budu dio tog dana i te svečane manifestacije. Da budu dio cjelodnevnog programa, a svi zainteresirani se mogu prijaviti na e- mail adresu bhakademiker@web.de

Bit će pozvana i sva udruženja da se uključe u program za taj dan, posebno će biti pozvane komšije svih vjera i nacionalnosti, pa da svi na jednom mjestu pokažu, da se i u dijaspori složno živi, sarađuje, posluje, raduje.

– Bit će pozvane i druge ličnosti iz javnog života – rekao nam je profesor Čaušević iz Bosanskog akademskog društva Njemačke.

Bato Šišić (Naj portal)

Dijaspora

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Published

on

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Vijest koja zavrijeđuje posebnu pažnju svakako je organiziranje interkulturalnog fudbalskog festivala u Wiesbadenu pod naslovom „Tore der Toleranz“ –„Golovi tolerancije“.

Različite vjerske zajednice iz Wiesbadena organizovale su interkulturalni fudbalski festival na terenu „SG Germania“.
IZBNj-džemat Wiesbaden je u koordinaciji sa marokanskim džematom Badr Moshe, Martin-Luther crkvom uz podršku grada Wiesbadena i sponzora.

A pod pokroviteljstvom ministrice za integraciju pokrajine Hessen, Heike Hofmann organizirao spomenuti fudbalski festival.

Koncept „Tore der Toleranz” (Golovi tolerancije) obično podrazumijeva organizaciju događaja koji se fokusiraju na promicanje mira, međusobnog razumijevanja i dijaloga. Često kroz sportske aktivnosti ili kulturne manifestacije.

Ideja je stvaranje zajedničkog prostora gdje se ljudi mogu okupiti, komunicirati i sudjelovati u aktivnostima koje jačaju povezanost i solidarnost među različitim zajednicama.

To je i istaknuto u obraćanju gradonačelnika grada Wiesbadena koji je lično prisustvovao ovom događaju.

Prije početka fudbalske utakmice u kojima su igrači bili međusobno izmješani, imam džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džinić i predstavnik Protestanske crkve Andreas Günther pročitali su zajedničku molitvu na njemačkom jeziku.

Nakon utakmice fudbalski festival su nastavila djeca, a stariji su se mogli okrijepiti hladnim pićima, kafom, kolačima, ali i počastiti bosanskim ćevapima.

Džemat Wiesbaden je još jednom pokazao svoju opredjeljenost da sa različitim vjerskim zajednicama, te drugim društvenim akterima gradi društvo zajedništva, medusobnog razumijevanja i tolerancije.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending