Pratite nas

Dijaspora

Fenomenalno druženje u Sarbruckenu: ELVIRIN OSMIJEH I LIJEPA RIJEČ ZA SVAKOGA

Published

on

Elvira sa bračnim parom Kasumović

Fenomenalno druženje u Sarbruckenu: ELVIRIN OSMIJEH I LIJEPA RIJEČ ZA SVAKOGA 

Još jedno fenomenalno muzičko druženje desilo se u njemačkom gradu Saarbrücken-u, u organizaciji Bosanskog kulturnog centra iz tog grada.

Okupirali je fanovi

Više stotina posjetilaca došlo je da uživa u nezaboravnim i vječnim hitovima popularne primadone bh. estradne scene Elvire Rahić. Odmah po dolasku Elviru su „okupirali“ njeni fanovi svih uzrasta i godišta.

A, ona uvijek nasmijana i vesela, svakome od njih ispunila želju, sa svakim od njih porazgovarala.

– Ja uvijek, a smatram da svaki kolega isto tako treba, imam vremena za fanove, za ljude koji dolaze na naše nastupe, da se uslikam, uputim lijepu riječ. Svi smo mi tu zbog njih, a meni je svaki dolazak na moj nastup uvijek poseban doživljaj i događaj.

Evo baš večeras mi je prišao jedan gospodin koji se zove Samir Aljović i koji mi je rekao da od svih pjevača/pjevačica uvijek sluša samo moju kolegicu Eminu Jahović i mene.

To su zaista neki posebni momenti, koji me uvijek usreće i još jednom potvrđuju da sve ovo što decenijama radim, radim sa dosta ljubavi i poštovanja prema svima njima – rekla nam je Elvira.

I ovaj put su domaćini iz BKC pružili istinsku dobrodošlicu. A svi oni koji su to htjeli mogli su da osim dobre pjesme uživaju u domaćoj bh. kuhinji, kako slanoj isto tako i slatkoj, a pila se i prava bosanska kahva iz džezvi.

Osim Elvire Rahić tu večer posjetioce je zabavljao i popularni muzičko raspjevani bračni par Kasumović, Samira i Zijo iz Holandije.

Njih dvoje su njihovim raznovrsnim reportoarom još jednom potvrdili činjenicu zašto su najpopularniji i najtraženiji širom dijaspore u Evropi.

Odlazi sa Sarajevo

Elvira nam je otkrila da ima još nekoliko nastupa u Njemačkoj.

Onda odlazi za Sarajevo, odakle će tokom ljeta putovati širom regiona zbog već unaprijed dogovorenih nastupa.

Bato Šišić (Naj portal)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by naj_portal (@najportal)

 

Dijaspora

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Published

on

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Vijest koja zavrijeđuje posebnu pažnju svakako je organiziranje interkulturalnog fudbalskog festivala u Wiesbadenu pod naslovom „Tore der Toleranz“ –„Golovi tolerancije“.

Različite vjerske zajednice iz Wiesbadena organizovale su interkulturalni fudbalski festival na terenu „SG Germania“.
IZBNj-džemat Wiesbaden je u koordinaciji sa marokanskim džematom Badr Moshe, Martin-Luther crkvom uz podršku grada Wiesbadena i sponzora.

A pod pokroviteljstvom ministrice za integraciju pokrajine Hessen, Heike Hofmann organizirao spomenuti fudbalski festival.

Koncept „Tore der Toleranz” (Golovi tolerancije) obično podrazumijeva organizaciju događaja koji se fokusiraju na promicanje mira, međusobnog razumijevanja i dijaloga. Često kroz sportske aktivnosti ili kulturne manifestacije.

Ideja je stvaranje zajedničkog prostora gdje se ljudi mogu okupiti, komunicirati i sudjelovati u aktivnostima koje jačaju povezanost i solidarnost među različitim zajednicama.

To je i istaknuto u obraćanju gradonačelnika grada Wiesbadena koji je lično prisustvovao ovom događaju.

Prije početka fudbalske utakmice u kojima su igrači bili međusobno izmješani, imam džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džinić i predstavnik Protestanske crkve Andreas Günther pročitali su zajedničku molitvu na njemačkom jeziku.

Nakon utakmice fudbalski festival su nastavila djeca, a stariji su se mogli okrijepiti hladnim pićima, kafom, kolačima, ali i počastiti bosanskim ćevapima.

Džemat Wiesbaden je još jednom pokazao svoju opredjeljenost da sa različitim vjerskim zajednicama, te drugim društvenim akterima gradi društvo zajedništva, medusobnog razumijevanja i tolerancije.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending