Pratite nas

Info

Haj živjeli i čestitamo: POVODOM SVJETSKOG DANA SLADOLEDA, NEMA KUCKANJA, VEĆ SAMO LIZANJE!

Published

on

19. jula se svake godine se obilježava Svjetski dan sladoleda, a slavi se sve što je vezano za ovaj obožavani desert. U tu čast, već sada uzmijte vaš omiljeni sladoled, udobno se zavalite u fotelju I smažite ga onako s ćeifom. Nema kuckanja, već lizanje ili grickanje!

Znate li da je američki predsjednik Ronald Regan prvi odlučio da uvede Dan sladoleda, a to je i uradio 1984. godine i od tada je u mnogim dijelovima svijeta čitava treća nedelja jula posvećena sladoledu. Dakle, zahvaljujući Reganu koji je mnogo volio da liže sladolede, svijet je dobio praznik ovog dezerta.

On je želio ovim činom da podrži ovu veliku industriju, koja je posebno značajna za Ameriku, pošto se u toj zemlji pojede najviše kutija sladoleda godišnje, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, a smatra se da čak 98% domaćinstava Amerike redovno kupuje sladoled.

Inače, sladoled je jedan od najstarijih slatkiša na svijetu. Smatra se da vodi porijeklo još od Iranskog carstva, oko 500 godina prije nove ere. Tada su se različiti ukusi kombinovali sa ledom, kako bi ljudi više uživali u ljetnim mjesecima.

U Evropu su Arapi prvi donijeli sladoled, pa su učili Italijane vještini kako da zamrznu krem i zbog toga se Italijani danas smatraju za najbolje majstore pravljenja sladoleda. Kornet koji je postao sinonim za sladoled je izumio Italo Marćoni, poslastičar sa Vol Strita i to 1924. godine, dok je sladoled na štapiću nastao deset godina kasnije.

Najveći sladoled na svijetu je spremljen 1988. godine u Kanadi, koji je težio 24 tone, a najveća porcija sladoleda je napravljena 1985. godine, koja je bila visoka 4 metra i prelivena sa 145 litara preliva.
Sladoled za triježnjenje je napravljen u Koreji, a nazvan je “Gjeonđo”, što na korejskom jeziku znači “drži se”.

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending