Pratite nas

Naj recepti

Specijalitet Hate Sarić: ZVRK SARMA (Recept)

Published

on

Recept  za sarmu koju pravim godinama: 2 fanta za paprike i sarmu razmutiti sa 200 ml tople vode i ostaviti da malo odstoji (uputa na kesici).

Posebno pripremiti 900 grama mljevenog mesa, 2 manje glavice luka isjeći, 2 uzvršene supene kašike ajvara, 4 šoljice od turske kahve riže (rižu preberem i odmah stavim u zdjelu, a ovamo prokuham vode i zapurim tu rižu), ostavim da riža u toj vodi odstoji nekoliko minuta.

Zatim rižu oprati u 2-3 vode, staviti u meso. U meso dodati odstojani fant, pa začine (od začina samo dodam vegetu i sol) i peršuna. Svu smjesu dobro izmiješam, ako je neslano dosolim. Kuhati sarmu i dodavati vode ako vidite da je uvrilo.

Kad je sarma skuhana, razmutim 1 fant za gulaš sa vodom, pa procijedim fant sa vodom kroz cjediljku po sarmi, i vratim nazad u rernu još jedno 10-15 minuta i gotovo…

Kad pravim ovako smjesu sa fantom, meso mi ne bude tvrdo. Ostatak smjese što mi ostane stavim u plastične kese i u zamrzivač, do sljedeće upotrebe. (Naj portal

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending