Pratite nas

Zanimljivosti

Otrovna za želudac, opojna za oči i nos: FLAMINGOV CVIJET DONOSI BOGATSTVO I ŠTITI DOM!

Published

on

Anturijum je poznat i kao flamingov cvijet jer svojim izgledom podsjeća na ovu pticu, a zovu ga i plamenac zbog česte vatrene boje cvijeta. Ovo je jedan od najpopularnijih tropskih cvjetova i može dugo da izdrži u vazi – oko šest nedjelja, ili čak i više, u zavisnosti od godišnjeg doba i sorte.

Domorici sa Havaja su smatrali da je anturijum magična biljka koja štiti od zlih duhova. Dok prema drevnoj kineskoj filozofiji spada u značajno feng šui cvijeće. Naime, ovo učenje ističe da anturijum otklanja negativne misli i usmjerava ih na pravi tok. Drugim riječima, pozitivno utiče na psihu i vraća dobro raspoloženje.

Zbog sposobnosti da sakuplja negativnu energiju, anturijum razvija ljubav i čuva dobre odnose u porodici, a naročito je preporučljiv za parove čiji je brak upao u monotoniju, jer im može pomoći da osvježe osjećanja i učine vezu ponovo uzbudljivom.

Anturijum privlači bogatstvo, ali postoji uslov. Da bi djelovao u domu moraju živjeti dobri, pošteni i pristojni ljudi, u suprotnom, ne samo da neće donijeti novac, već će se i sama biljka osušiti i propasti.

Privlačni voštani cvjetovi srcolikog oblika u jarkoj crvenoj boji unose dašak egzotike u svaki prostor, te ne čudi što je ova zimzelena biljka mnogima omiljeni dekorativni detalj. Anturijum spada u stalno cvjetajuće biljke, pa može da cvjeta mjesecima.

Cvjetovi se sastoje od mesnate cjevaste cvasti, spiralnog oblika bijele, zelene, žute ili pink boje i velikih mesnatih brakteja. Brakteje su obojeni listovi koji mogu da budu vatrenocrvene, ružičaste, narandžaste, zelene ili bijele boje, okruglastog ili srcastog oblika. Ponekad su veoma teški, pa njihove stabljike moraju da se podupru da bi ljepše izgledali. Može da dostigne visinu i do 75 cm sa tamnozelenim,tvrdim, kožastim i sjajnim listovima koji su veliki oko 30 cm.

Ovoj biljci je potrebno dosta sunčeve svjetlosti, mada ne direktne. Takođe, traži i dosta vlage, tj. redovno zalivanje – svakog trećeg dana tokom ljeta, a zimi je dovoljno jednom nedjeljno. Veoma je bitno i periodično orošavanje listova prokuhanom ili odstajalom vodom. Tom prilikom pazite da ne pokvasite cvjetove.

Anturijum je otrovan!
Iako anturijum krase divni cvjetovi koji mogu da uljepšavaju prostor mjesecima, ova biljka je otrovna. Ukoliko se slučajno unese u organizam može da dovede do opekotina unutar probavnog sistema, bolnih otoka sluznice, pa i do gušenja.

Većina simptoma nakon trovanja nestaje poslije izvjesnog vremena, ali je, ipak, preporučljivo da je držite van domašaja djece i kućnh ljubimaca.(Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending