Pratite nas

Naj recepti

Doručak koji ne goji, a dugo vas drži sitim: OČARAVAJUĆI MENEMEN (Recept)

Published

on

Menemen je tradicionalno tursko jelo koje se najčešće služi za doručak uz domaću lepinju. Sadrži mnogštvo povrća koje mu daje fanstastičan ukus, a pritom je i veoma zdravo. Ovaj specijalitet je dobio ime po gradu sjeverno od Izmira i služi se u metalnoj činiji gdje je i spremano. Ovaj doručak ne goji, a dugo ljude drži sitim. Priprema se maksimalno desetak minuta.

POTREBNI SASTOJCI: 4 paprike različite boje, 1 ljuta paprika, 2 glavice crnog luka, 20 ml maslinovog ulja, 20 gr putera, 3 veća paradajza, 3-4 jajeta, malo šećera, po ukusu so i biber, sjeckani peršunov list

Priprema:

Papriku i paradajz dobro oprati. Isjeckati papriku na sitne kocke, a ljutu papriku na kolutove tako da nema sjemenki. Paradajz oljuštiti i isjeckati na sitnije kocke.

U dublju tavu staviti ulje i puter da se zagriju, dodati sitno isjeckani crni luk i pržiti ga dok ne postane staklast. Dodati isjeckanu papriku, malo posoliti i poklopiti da se dinsta dok ne bude do pola mekana. Nakon toga dodati paradajz, malo pošećeriti, poklopiti i ostaviti da sve krčka dok paradajz ne odmekne.

Možete paradajz malo ispasirati pasirkom za krompir ili samo viljuškom zgnječiti da se dobije pire. U mekano povrće razbiti 3-4 jajeta po obodu tave, pobiberiti i još malo posoliti sve, a onda drvenom viljuškom nježno miješati jaja da se sjedine s povrćem. Ostaviti sve još nekoliko minuta da ukrčka. Topao menem posuti sitno isjeckanim peršunovim listom. (Naj portal)

 

Naj recepti

Omiljeno jelo: ZAPEČENE PLJESKAVICE SA SIROM I PEČURKAMA (RECEPT)

Published

on

Ovako pripremljene pljeskavice postaće vaše omiljeno jelo. Napravite ih od mljevenog mesa, hljeba i luka, pa ih prelijte savršeno ukusnim umakom od povrća i majoneza, a zatim pospite rendanim sirom.

Kada to zapečete u rerni dobijate zanimljiv obrok koji može da se služi i na prazničnoj trpezi. Priprema vam ne oduzima puno vremena, pa možete da spremite i kada žurite. Jedite i za ručak, samo uz salatu, jer u ovom jelu imate i meso i prilog.

POTREBNI SASTOJCI: 600 g mljevenog mesa, 1 crni luk. 3 čehne bijelog luka, 2 kriške hljeba, 150 g sira

Za punjenje potrebno: 300 g pečuraka, 1 mrkva, 2 crna luka, 1 jaje, 2 kašike majoneza ili pavlake

Hljeb isjeckajte na kockice i prelijte vodom. Ocijedite, pa stavite u blender i dodajte crni i bijeli luk.

Dobijenu kašu sipajte u mljeveno meso. Posolite i pobiberite po ukusu, pa sjedinite.

Napravite veće ćufte, pa iz pomoć okruglog kalupa napravite pljeskavice. Poredajte na pleh obložen pek papirom.

Pečurke i luk isjeckajte, a šmrkvu izrendajte.

Propržite luk i pečurke, pa sipajte u posudu. Dodajte mrkvu i jaje, posolite i pobiberita, pa dodajte i majonez/pavlaku. Sve dobro promiješajte.

Sipajte fil preko pljeskavica, pa pospite svaku izrendanim sirom. Pecite na 200°C nekih 20 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending