Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Zategnite tijelo za dvije sedmice bez muke: „“LIJENA“ VJEŽBA ZA RAVAN STOMAK

Published

on

Ako želite ravan stomak, ova “lijena“ vježba vam zaista može pomoći da ga smanjite u kratkom vremenskom periodu.

Britanski trener Rič Sturla objasnio je da ova vježba aktivira i jača trbušne mišiće. Uglavnom se praktikuje u okviru pilatesa i joge. Naravno, možete to učiniti odvojeno.

Uradite to čim se probudite ujutru na prazan stomak. Kada se probudite ujutru, lezite na leđa sa savijenim koljenima i stopalima na krevetu. Udahnite, izdahnite duboko i uvucite stomak tako snažno kao da želite da “zalijepite” pupak za kičmu. Što više uvlačite stomak, efekat će biti efikasniji.

U početku, držite stomak uvučen 15 sekundi. Kako napredujete, povećajte trajanje na 60 sekundi. Ako je potrebno, uzmite male uzdahe. Ponovite tri do pet puta.

Kada ste vježbali, možete da pređete na težu verziju ove vježbe, odnosno da je radite klečeći na koljenima i rukama ili na lopti za pilates. Ako ovu vježbu praktikujete uz redovne treninge i kvalitetnu ishranu, stomak ćete moći da smanjite za samo dvije sedmice, tvrdi pomenuti trener. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending