Pratite nas

Zanimljivosti

Budite sretniji i zdraviji uz 11 jednostavnih savjeta: NEKA VAM 2024. BUDE PREKRETNICA ZA ZDRAVLJE

Published

on

Nova godina za svakoga od nas predstavlja vrijeme kada počnemo da mislimo o promjenama. I uvijek je negdje na prvom mjestu zdravlje.

1. Jedite više cijelih namirnica

Najlakši i najodrživiji način da poboljšamo zdravlje jeste da konzumiramo cijele namirnice. To podrazumijeva neprocesuirano voće, povrće, sjemenke, ribu i orašaste plodove. Ova hrana, prema istraživanjima, umanjuje rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, visokog nivoa šećera u krvi i dijabetesa tipa 2.

2. Više se krećite

Zadajte sebi zadatak da se svakog dana što više krećete. Izađite iz autobusa stanicu ranije, koristite stepenice umesto lifta, idite pešice u prodavnicu… Male promene mogu i te kako mnogo da utiču na naše zdravlje.

3. Izbacite zaslađena pića

Sokovi i druga zaslađena pića povećavaju rizik od srčanih oboljenja, masne jetre, gojaznosti, karijesa… Izbjegavajte ovakve napitke i radije izaberite prirodne varijante.

4. Više spavajte

Dovoljno kvalitetnog sna u toku noći sprječava rizik od gojaznosti, depresije i srčanih oboljenja. Osigurajte svom tijelu i umu zdrav san, svakog dana.

5. Budite fizički aktivni

Fizička aktivnost blagotvorno djeluje i na tijelo i na um. Izaberite onu u kojoj uživate i svakodnevno se krećite. Bilo da je u pitanju plivanje, vožnja bicikla, šetnja ili odlazak u teretanu, osjećaćete se bolje.

6. Nađite vremena za sebe

Izdvajanje vremena za sebe nije sebično, već je neophodno za optimalno zdravlje i dobro stanje. Budite sebi na prvom mjestu s vremena na vrijeme.

7. Unosite više domaće hrane

Potrudite se da što manje jedete napolju. Pripremajte jela unaprijed i nosite kuhani ručak na posao. Tako ćete spriječiti napade gladi i gojaznost, a ješćete zdravije.

8. Više vremena provodite napolju

Boravak u prirodi umanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Stoga, potrudite se da u ovoj godini boravak u prirodi postane vaš svakodnevni ritual.

9. Ograničite vrijeme ispred ekrana

Kompjuter, laptop i smartfoni, njima smo svakodnevno izloženi. A to može da izazove depresiju, anksioznost i osjećaj usamljenosti. Stoga, potrudite se da ograničite vrijeme koje provodite pred ekranima.

10. Zaboravite na negativni odnos prema tijelu

Prestanite da na svoje tijelo gledate s negativnog aspekta. Probudite u sebi samopouzdanje koje se krije u svakome od nas.

 11. Posjetite ljekara

Donesite odluku da idete na sistematske preglede svake godine. Uradite krvnu sliku, urinokulturu, posetite ginekologa i stomatologa. Prevencija je ključna za mnoge bolesti, kao i otkrivanje oboljenja u ranoj fazi. (Najportal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending