Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Signali tijela: VRIJEME KOJE VAM JE POTREBNO DA UTONETE U SAN OTKRIVA VAŠE ZDRAVSTVENO STANJE

Published

on

San je neophodan ljudskom organizmu, a ljekari često ističu da je čovjeku dnevno potrebno oko osam sati sna. Međutim, ako vam treba dugo da zaspite, to može smanjiti vrijeme spavanja i uticati na vaše zdravlje.

Prema riječima ljekara intenzivne njege Breda Rapera, normalno je da vam treba neko vrijeme da zaspite noću, a to može da pruži i uvid u vaše zdravlje.

Takozvana latencija spavanja je vrijeme koje vam je potrebno da zaspite. Ovdje se mjeri period između trenutka kada osoba ode na spavanje i početka sna.

Pored toga što pruža uvid u vaš ukupni kvalitet sna, “kašnjenje” može uticati na to koliko spavate u cjelini. Vremenom, nedostatak sna može da poveća rizik od zdravstvenih problema kao što su gojaznost, visok krvni pritisak, dijabetes, bolesti srca i depresija.

Premor
Reper navodi da je obično potrebno između 10 i 20 minuta da zdrava odrasla osoba zaspi. Ako vam treba manje vremena da zaspite, to može biti znak da ste preumorni.
Najčešći uzrok je opšti nedostatak sna, ali može biti i znak nekih poremećaja kao što su narkolepsija ili poremećaj cirkadijalnog ritma.

Nesanica
S druge strane, ako vam je potrebno više od 20 minuta da zaspite, mogli biste da patite od nesanice, koja je najčešće uzrokovana stresom, anksioznošću ili depresijom, a u nekim slučajevima može biti i poremećaj spavanja poznat kao sindrom nemirnih nogu.

Važno je istaći da određeni lijekovi takođe mogu da produže latenciju sna, kao što su stimulansi i nesedativni antidepresivi. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending