Pratite nas

Naj recepti

Napravite je kod kuće da budu bolje nego u restoranu: ORIGINALAN RECEPT ZA BEČKU ŠNICLU

Published

on

Bečka šnicla je specijalitet koji se često naručuje u restoranu. Postoji nekoliko legendi koje govore o tome kako je nastao ovaj recept, a jedna kaže da je zlatna boja čuvene šnicle simbol vremena kada su na dvorovima hranu ukrašavali listićima zlata.

Sam naziv šnicla – “schnitzel”, se koristi kao termin za istanjen komad mesa i dolazi iz njemačke i austrijske kuhinje, a najčešće se vezuje za bečku šniclu. Ipak i mnoge druge zemlje imaju slične specijalitete. Od Kanade, Evrope, Afrike i Austrilije, slični recepti su popularni, razlika je u količini poha i punjenju mesa.

Za originalnu bečku šniclu se koristi mekana teletina. U Austriji i Njemačkoj je ovaj sastojak čak regulisan zakonom. U pripremi se istanjeno meso prvo umače u brašno, pa u umućena jaja, pa na kraju u prezle, a potom se prži u dosta ulja.

Klasična šnicla se služi uz parče limuna i pomfrit, krompir sa peršunom ili salatu sa krompirom. Meso možete da prilagodite, pa je tako dozvoljeno da je pravite od teletine, svinjetine ili piletine.

Da bi šnicla bila zaista tanka i ujednačena, pa je važno da se prije pripreme dobro izlupa. Najbolje je šniclu postaviti između dvije deblje folije i onda je lupati. Tankoća omogućava da se i meso i poh kuhaju istom brzinom, prenosi Stvar ukusa.

POTREBNI SASTOJCI: 500 g telećeg ili nekog drugog mesa (bez kostiju), 1 kašičica slatke paprike, 3 jajeta, 3-5 kašika brašna, 7-9 kašika prezli

ZA SOS POTREBNO: 2 kašike jogurta, 1 kašika majoneza, 3 čehne bijelog luka, 2 krastavca, 20 g mirođije

Priprema:
Šnicle stavite u kesu za zamrzivač i dobro ih izlupajte čekićem za meso, da budu što tanje. Posolite ih, pobiberite i pospite slatkom paprikom sa obje strane.

U jednu posudu sipajte brašno, u drugu prezle, a u trećoj umutite jaja koja ste začinili. Meso uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, a onda i u prezle.

U tavi zagrijte veću količinu ulja i ispržite šnicle po 6 minuta sa svake strane.

Jogurt, majonez, rendani krastavac (koji ste prezhodno ocijedili), mljeveni bijeli luk i mirođiju pomiješajte u posudi i služite sa šniclama. (Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending