Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Evo u čemu je tajna moć kiselog kupusa: POMAŽE U LIJEČENJU 9 BOLESTI, TE KOD NEKIH VRSTA RAKA

Published

on

Kiseljenje kupusa je davno izmišljen način za očuvanje kupusa i njegovih hranljivih sastojaka. Postupak kiseljenja dobija se stavljanjem svježeg kupusa i soli, a kasnije prelivanje vodom. Pritiskom na smjesu, oslobađa se tečnost iz kupusa i uzrokuje fermentaciju. Fermentacijom se proizvode zdravi mikrobi, što može biti dovoljan razlog da jedete tu hranu kao salatu uz glavno jelo.

Dijetalna hrana
Uz samo 27 kalorija po porciji, kiseli kupus nudi 4 grama vlakana, 35 procenata dnevnih potreba vitamina C, 21 procenat dnevnih potreba vitamina K i 12 procenata dnevnih potreba željeza, vitamina i minerala. To znači da kiseli kupus sadrži malo kalorija a dosta vitamina i minerala.

Poznata je istinita legenda da su holandski mornari – na brodovima nosili velike posude sa kiselim kupusom kako bi spriječili skorbut, bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C i da su na taj način donijeli kiseo kupus u Ameriku.

Opšte je poznato da je vitamin C odličan antioksidant i imunološki pojačivač, tako da pomaže u liječenju mnogih bolesti, kao i gripa ili prehlade.

Kiseli kupus sadrži daleko više laktobacila nego jogurt, čineći ga bogatim izvorom ovog probiotika.

Nekoliko parčeta kiselog kupusa svakih nekoliko dana – ili kad god je vaš stomak uznemiren – može pomoći u tretiranju ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnih crijeva.

Korištenjem kiselog kupusa kao hrane ali i kao obloga može se liječiti ekcem na koži.

Kako spremiti kiseo kupus?
Većina konzervisanih kiselih kupusa je pasterizovana tako da su onda „ubijene“ dobre bakterije, što takvom kupusu znatno smanjuje nutritivnu vrednost.
Zato je dobro i lako napraviti sopstveni kiseli kupus, koji se po potrebi može neko vrijeme čuvati i u frižideru, a može se jesti uz razne vrsta jela.

Ako već kupujete kiseli kupus, kupujte svježe kisele glavice (napravljene bez sirćeta) da biste iskoristili sve zdravstvene prednosti kiselog kupusa.

Podsjećamo da se od kiselog kupusa mogu praviti kuhana jela sa raznim vrstama mesa

Kupus i rak
Velik broj istraživača ispitivao je uticaj kiselog kupusa na rak (kupus je biljka iz roda Brassicaceae koje sadrže izotiocianatime) i došlo se do zaključka da kupus pomaže u liječenju nekih vrsta raka. Ako istočnoevropska vrste kupusa (nama poznate iz naših krajeva) ne pomažu, onda u liječenju raka – treba pokušati sa „kimčijem“ (jedna vrsta turšije od korejskog kupusa). (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending