Pratite nas

Naj recepti

Ako vam se jede nešto slatko: NAPRAVITE SOČNE ŠTRUDLE SA DŽEMOM (Recept)

Published

on

Fina i sočna štrudla sa džemom jedna je od najomiljenijih slastica koju vole baš svi. I mirisom i okusom podsjeća na neke bezbrižnije dane, a jednako je ukusna još topla ili ohlađena. Uz ovaj odličan recept napravit ćete je brzo i jednostavno. Ako je napravite za vašu djecu, bit će oduševljeni, baš onako kako smo i mi uživali u ovoj štrudli kad smo bili mali.

POTREBNI SASTOJCI ZA TIJESTO: 500 g brašna (tip 500), 250 ml mlijeka, 100 ml ulja, 2 jaja, 1/2 kockice svježeg kvasca (25 g), 1/2 kašičice soli, 5 kašičice šećera

ZA PUNJENJE POTREBNO: džem (po izboru)

ZA PREMAZIOVANJE ROLATA POTREBNO: 1 žumance, nekoliko kapi ulja

Priprema
1. U 250 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umutiti glatko tijesto. Možete ga miješati dodacima za tijesto uz pomoć miksera. Sjedinjeno tijesto mijesiti još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.

2. Tijesto podijeliti na dva dijela (dvije jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.

3. Jufke istanjiti što više može, pa cijelu površinu tijesta obilno namazati džemom. Urolati i redati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koje se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

4. Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati šećerom u prahu i poslužiti tople. (Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending