Pratite nas

Zdravlje i ljepota

RECEPT ZA BOLJI RAD ŽELUCA: Efikasna biljna mješavina od aloe, meda…

Published

on

Kada je u pitanju neplanirani odlazak kod ljekara, jedan od najčešćih razloga jesu stomačni problemi. U tom slučaju, najčešća dijagnoza jeste poremećaj rada želuca, koji je iritiran ili upaljen.

Mogućih uzročnika zaista ima mnogo, a nakon otkrivanja tačnog pokretača neprijatnog osjećaja u stomaku i mučnine, neophodno je odabrati pravi lijek koji će vam pružiti olakšanje. Ljudi obično posežu za medikamentima, a nisu svjesni da svoj želudac mogu smiriti na mnogo bezbjedniji način.

Postoje mnogobrojni prirodni lijekovi koje zaista vrijedi probati da bi se riješili simptoma kao što su mučnina i bolovi ili regulisali proces varenja. Za ovaj prironi lijek kažu da je sjajna pomoć, jer s jedne strane aloja stimuliše lučenje želudačnih sokova i podstiče varenja, a sa druge strane, buter i kakao štite sluzokožu želuca.

Dobro izmiješajte po 100 grama butera, meda, kakao praha i 2 kašike svježe iscijedjenog soka od lišća kaktusa aloje. Masu stavite u frižider da odstoji dok se ne stegne.

Zatim izvaljajte od ove ljekovite mase valjak i svaki dan, prije jela, odsijecite i pojedite po jedan tanak komadić, zapremine 1 kafene kašičice. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending