Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Za zdravije mokraćne kanale: KAKO KORISTITI KORIJEN KOPRIVE (Recept)

Published

on

Kopriva je definitivno jedna od najzdravijih biljki po izboru travara, koristi se vijekovima, prirodni je antioksidans, čisti i detoksikuje, puna je željeta i odlična za krvnu sliku. Od minerala sadrži i kalcijum, magnezijum i vitamine D, K, C i A.

Korijen korpive djeluje kao diuretik. Pozitivno utiče na polne hormone, pa se preporučuje kao dodatna prirodna terapija kod uvećane prostate kod muškaraca, a žene korijen koprive koriste za regulisanje negativnih posljedica policističnih jajnika.

Djeluje kao prirodni diuretik, a koristan je i za liječenje urinarnih infekcija, kao i za ublažavanje bolova kod artritisa. Nekada se u narodnoj medicini korijen koprive kuhao i previjao u vidu obloge za smanjenje bolova u zglobovima.

Tečnost od skuhanog lista i korijena koprive ima efekta i u službi ljepote i preporučuje se osobama koje imaju rijetku i tanku kosu, kao i problema sa opadanjem kose. Sa ovom tečnošću treba ispirati kosu svaki put poslije uobičajenog pranja kose.

Korijen koprive se najčešće koristi u prahu, u vidu ekstrakta, kao tinktura (rastvoren u alkoholnom piću), ali se od njega može spremati i zdrav čaj.
Čaj se preporučuje za održavanje zdravlja urinarnih puteva, kod povišenog šećera i holesterola u krvi, kod problema sa prostatom, za regulisanje visokog pritiska, čišćenje i očuvanje zdravlja krvnih sudova i smirivanje upala.

Recept za čaj od korijena koprive
Jednu kašiku usitnjenog korijena koprive prelijte sa 250 ml hladne vode i zagrijte do ključanja.

Kada proključa, sklonite čaj sa vatre i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite i uživajte u napitku. Za ljepši ukus možete čaj zasladiti sa malo meda.
Preporučuje se da pijete dvije šolje dnevno uz konsultaciju sa svojim ljekarom, a ovo posebno važi za osobe koje već imaju prepisanu terapiju. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending