Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Kako koristiti gavez: OVI MELEMI, TINKTURE I OBLOGE SU ČUDO ZA KOSTI (RECEPTI)

Published

on

Gavez ima stoljetnu tradiciju kao ljekovita biljka. Višestruka randomizirana kontrolirana ispitivanja pokazala su učinkovitost i sigurnost pripravaka od gaveza za lokalno liječenje boli, upala i oteklina mišića i zglobova kod degenerativnog artritisa, akutne mialgije u leđima, uganuća, nagnječenja i istegnuća nakon sportskih ozljeda i nesreća kod odraslih, ali i djece u dobi od tri ili četiri godine.

Otkrivamo prednosti gaveza i njegovih pripravaka: kreme od gaveza, gela od gaveza, tinkture od gaveza i obloga od gaveza.

Mast od gaveza
Za pripremu masti od gaveza potrebno je 50 grama korijena gaveza (najbolje je koristiti korijen trogodišnje biljke jer sadrži najviše aktivnih sastojaka), 25 g listova gaveza, 500 g svinjske masti.

Svinjsku mast treba dobro zagrijati, dodati bilje, polako miješati na laganoj vatri i kad se počne pjeniti odmah skinuti s vatre te lagano miješati neko vrijeme. Mast se potom poklopi i ostavi da odstoji 24 sata.

Nakon toga potrebno je smjesu blago i lagano zagrijavati uz miješanje.

Kad smjesa postane tekuća, procijedite je, ostavite da se još malo ohladi te ulijte u suhu i čistu staklenku. Po želji možete dodati po 15 kapi eteričnog ulja lavande i ružmarina.

Primjena. Na kožu se nanosi u tankom sloju. Krema od gaveza nanosi se na kožu kod upale zglobova, upale, reumatoidnog artritisa, natečenih i upaljenih vena, gihta i prijeloma.

Gel od gaveza
Sastojci. Gel na bazi gaveza sadrži dodatne sastojke poput mentola, kamfora, aloe vere. Gel od gaveza također se može sastojati od: ekstrakta korijena gaveza, ekstrakta aloe vere, mentola, trietanolamina, metila, probila te pročišćene vode.

Primjena. Gel od gaveza koristi se za vanjsku upotrebu kod raznih povreda poput kontuzija, iskrivljenja, preopterećenja zglobova i osteoartritisa.

Tinktura od gaveza
Tinkture su ekstrakti biljaka u alkoholu najčešće sedamdesetpostotnom. Iako se tinkture mogu raditi i s drugim otapalima (glicerin, ocat), ipak je najčešća upotreba alkohola jer se u njemu ekstrahira najviše ljekovitih tvari iz biljke, a i najduži im je rok trajanja. Tinkture se gotovo u pravilu primjenjuju oralno tako da se tri puta dnevno nakapa 10 do 15 kapi u malo vode, čaja, soka, meda ili na kocku šećera. Međutim, kod pojedinih tinktura, a to je slučaj i kod tinkture od gaveza stavlja se isključivo kao oblog na kožu. Kako bi se izbjegle nepravilnosti treba slušati savjet fitoterapeuta, odnosno slijediti uputstva za upotrebu.

Sastojci: 100 g korijena gaveza, 700 ml pedesetpostotnog medicinskog alkohola, staklena boca

Priprema
Korijenje gaveza dobro oprati u čistoj vodi i obrisati te nasjeckati na sitne komadiće. Alkohol treba biti par centimetara iznad korijena jer će korijenje naknadno nabubriti.

U bocu ulijte alkohol, dodajte gavez i zatvorite. Bocu držite na tamnom mjestu najmanje dvije sedmice, a najbolje mjesec dana i nastojte protresti sadržaj boce svaki dan kako se korijen ne bi zadržavao na dnu.

Nakon odležavanja procijediti tinkturu i držati je u tamnoj boci na tamnom mjestu. Tinkturu koristite dva puta dnevno.

Primjena. Tinktura od gaveza pomaže kod artritis, uganuća ili iščašenja zglobova, hematoma, tetiva, poremećaja cirkulacije, osteoporoze, bolova u kralježnici, trnjenja ruku i nogu, upale živaca.

Oblozi od gaveza
Sastojci: 100 g sitno nasjeckanog korijena gaveza, 1/2 litre vruće vode
Priprema. Kuhajte vodu s gavezom 20 minuta i ostavite da odstoji preko noći.

Primjena. Za sve do sada navedene tegobe. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending