Pratite nas

Naj recepti

Kikin recept: BEĆAR PAPRIKAŠ SA JAJIMA (RECEPT)

Published

on

Oko bećar paprikaša ili sataraša stalno postoje neke dileme – da li je to isto jelo sa dva imena? Najprostije, ovo je recept za bećar paprikaš bez mesa. Zdravo je i ukusno – tvrdi KIka K., koja nam poklanja ovaj recept:

POTREBNI SASTOJCI: 3 krupne glavice luka, 1 kg paprika, 1 kg paradajza, 3 jajeta, ulje za prženje, so, šećer, ljuta papričica, peršun

Očistite luk i isjeckajte ga na rebarca pa upržite na ulju kratko, a zatim još malo dinstajte dodajući vruću vodu. Dok se luk dinsta, očistite papriku, isjeckajte na duge režnjeve, pa svaki režanj na sitnije poprečne parčiće. Dodajte ga u luk i smanjite na najtišu vatru i poklopite, da i paprike počnu da puštaju vodu.

Dok se one polako prže, oljuštite paradajz pa ga isijecite kao za salatu. Dodajte ga u luk i papriku, pa pojačajte vatru i dinstajte sve zajedno dok ne omekša, a voda ne ispari. Dodajte so i šećer, ljutu papričicu po ukusu.

Ako neki ukućani ne jedu jaja, možete da ih pojedinačno spustite u bećarac i upržite ih u vrelom povrću tako da poslije možete da ih odvojeno servirate.

Ako svi vole bećarac sa jajima, umutite jaja kao za kajganu, pa polako sipajte u vrelo povrće i pržite na ulju dok se jelo ne zgusne i ne poveže. Pospite peršunom, servirajte sa bijelim sirom.

Napomena: bećar paprikaš je izuzetno ukusan i ako paprike prvo ispečete na plati ili roštilju, oljuštite i očistite od sjemena i ljuske i nasjeckate. U tom slučaju, dodajte ih kad paradajz već bude ukuhan.(Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending