Pratite nas

Naj recepti

Kolač koji se topi u ustima: SULTAN OBLANDE (Recept)

Published

on

Lako i brzo se pripremaju a ukus karamela između dvije hrskave oblande je kombinacija iz snova.

Sastojci: 2 lista velike oblande, 300 + 200 gr šećera. 250 gr margarina ili maslaca, 3 cijela jaja, 200 gr suhog grožđa, 200 gr blendiranih ili sjeckanih oraha, 300 gr mljevenog keksa, 100 gr čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:
U veću šerpu staviti 300 gr šećera, pa sve na laganu vatru, da se šećer otopi.

Dok čekate ulupati jaja sa ostatkom šećera. A maslac ili margarin malo usitniti.

Kada se šećer otopio dodati maslac i sve miješati dok se ne sjedini. Vidjećete, maslac će se odvajati od šećera, pa će se postepeno otapati. Ovo sve traje nekih 5 minuta. Polako zatim sipati masu od jaja i miješati.

Kuhati oko 10 minuta, dok ne provri ponovo, sve na srednjoj vatri i ne dobije finu karamel boju. Zatim skloniti sa vatre pa dodati orahe, suho grožđe i keks i sjediniti.

Ostaviti nakih 15 minuta da se prohladi. Ne mažemo vrelo da mam se oblanda ne bi potparila. Zatim nanesemo cijelu masu na oblandu i razvučemo.

Poklopimo hrapavom stranom druge oblande i nečim opteretimo, kako bi se fino zalijepilo.

Ostavimo da se ohladi i stegne pa nanesemo glazuru od 100 gr čokolade koje smo na laganoj vatri otopili sa 3 kašike ulja. Čim se čokolada stegne može se sjeći u štanglice i poslužiti. (Naj portal)

Naj recepti

Ukusno jelo: UŠTIPCI OD TIKVICA (RECEPT)

Published

on

Svako jelo sa tikvicama je ukusno. Ipak, čini se, kako su uštipci o tikvica na vrhu liste specijaliteta sa ovim povrćem.

POTREBNI SASTOJCI: oko 500 gr. tikvica, 1 jaje, 4 kašike ulja, ½ kšičice soli, 1 kašičica praška za pecivo, 7-8 kašika brašna, 3 kašike kisele pavlake

Tikvice oljustiti i izrendati, posoliti i ostaviti 10-tak minuta.pa ubaciti ostale sastojke (tečnost koju su pustile tikvice ne prosipati).

Sve lijepo sjediniti i pržiti u dubljem ulju. Preko toplih ustipaka premazati kajmak. Mogu i slatke jer su neutralnog ukusa. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending