Pratite nas

Zanimljivosti

KOLIKO TRAJE LJUTNJA: Potrebne su nam 3 sekunde da se naljutimo, a evo koliko da se smirimo

Published

on

Bez obzira na to koliko mirno živite, sigurno ćete se s vremena na vrijeme osjećati ljutim. Studije su otkrile da žene upravljaju bijesom drugačije od muškaraca. Žene od ranog djetinjstva uče da ponašanje u bijesu nije prihvatljiv način da se reaguje na stresna osjećanja jer se na to gleda kao na ponašanje koje nije ženstveno.

Ovo naučeno ponašanje dovodi do toga da mnoge žene potiskuju svoj bijes u odraslom životu, dok je muškarcima oko njih “dozvoljeno” da spolja izraze svoju agresiju i bijes. Suprotno popularnom vjerovanju, žene doživljavaju bijes jednako često i snažno kao i muškarci.

Koliko traje ljutnja?
Biti ljut traje mnogo duže u vašem tijelu nego što mislite. Kada nešto izazove vaš bijes, vaše tijelo gotovo odmah fizički reaguje na stres. Vaš cijeli nervni sistem postaje pojačan, ubrzavaju se otkucaji srca, krvni pritisak i proizvodnja hormona adrenalina.

“Našem tijelu su potrebne tri sekunde da uđe u režim ljutnje, a u ovom stanju ostajemo otprilike 30 minuta svaki put kada smo bijesni tokom dana. Tako da, zapamtite da vaš odgovor na neko nezadovoljstvo od tri sekunde možda nije vrijedan 30-minutnog stresa koji vaše tijelo trpi nakon toga – objašnjava terapeut Patris Daglas, prenosi The List.

Usmjerite svoj bijes u produktivnost

Ipak, ljutnja nije uvijek loša stvar. Može da bude i od pomoći kada vaše tijelo treba brzo da reaguje u vremenima krize i nelagodnosti. Takođe, potiskivanje bijesa održava vaše tijelo u stanju stresa koji može uticati na vašu sposobnost da pravilno varite, spavate i borite se protiv infekcije.
Postoje načini da transformišete svoja osjećanja bijesa u ozbiljnu motivaciju. Bijes nas puni energijom koja se može iskoristiti za stvari koje smo odlagali.

Naučiti da upravljate svojim bijesom takođe znači da odlučite kada je ljutnja zapravo prikladan odgovor. Neki ljudi jednostavno nisu vrijedni vašeg vremena ili energije, a ljutnja će samo dodatno pogoršati vaše probleme.

U tim trenucima, učenje da otklonite bijes može dovesti do mirnijeg života. Kada se ljutnja ne čini kao produktivna opcija, stručnjaci preporučuju da dugo i duboko udahnete, praktikujete tehnike svjesnosti i ponovo se fokusirate na sopstvene potrebe, (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending