Pratite nas

Poznati

Sjećanje na Zaima Muzafertiju: OSTVARIO JE PREKO 60 ULOGA, ALI LIK STAROG JUSUFA JE NEZABORAVAN (VIDEO)

Published

on

Prije tačno 19 godina u Visokom je preminuo jedan od velikana bosanskohercegovačkog glumišta i nadaleko poznati filmski, televizijski i teatarski glumac, te profesor njemačkog i francuskog jezika – Zaim Muzaferija.

U krugu porodice, 5. novembra 2003. godine preminuo je čovjek koga su prepoznavale generacije ljubitelja jugoslovenskih filmova, kao i brojnih predstava koje je Muzaferija igrao širom bivše države.

Rođen je u Visokom, 9. marta 1923. godine, a glumom se prvenstveno bavio kao amater.

Počeci njegovog glumačkog rada sežu još u gimnazijske dane kada je radio kao “šaptač”. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao oko osamdeset pozorišnih komada u Amaterskom pozorištu Visoko.

Prvu nagradu dobio je na Prvom festivalu amaterskih pozorišta BiH u Travniku, i to za režiju predstave Dnevnik Ane Frank. Nakon toga seli se u Travnik gdje je preuzeo tamošnje Amatersko pozorište.

U februaru 1961. godine ostvario je prvu filmsku ulogu u filmu Veljka Bulajića Uzavreli grad, gdje je imao epizodnu ulogu. Za ulogu u tom filmu nagrađen je specijalnom nagradom na festivalu u Puli.

Njegova glumačka karijera pretežno je protekla u epizodnim ulogama, ali one su ostavljale dublji trag negoli neke glavne uloge.

Igrao je uglavnom rustične likove plemenite naravi, a posebno su se isticale nagrađivani filmovi Praznik (1967) Đorđa Kadijevića i Mali vojnici (1968) Bate Čengića.

U odličnom scenariju Ranka Božića, po kojem je Ademir Kenović 1986. režirao TV film Ovo malo duše, Muzaferija je glumio Jusufa. Nezaboravna je scena kada stari Jusuf govori svojim prijateljima:

“Meni je jedan Čeh, veterinar, još prije onog rata pričao da po tom nji'ovom vjerovanju u starim knjigama piše da je Bog bio naumio čo'eku da živi hiljadu godina…”

Za ulogu podvornika u filmu Stanica običnih vozova Nenada Dizdarevića dobio je 1990. Zlatnu arenu na Pulskom festivalu. Posebno značajnu ulogu ostvario je u TV-drami Jagoš i Uglješa Bate Čangića, a najdraže su mu uloge bile u filmovima Žena s krajolikom Ivice Matića i Ovo malo duše Ademira Kenovića. (Naj portal)

Poznati

Luksuzna vila s pogledom na grad: Emina Jahović izgradila kuću na vrhu Novog Pazara

Published

on

Luksuzna vila s pogledom na grad: Emina Jahović izgradila kuću na vrhu Novog Pazara

Pjevačica Emina Jahović godinama unazad živi u Turskoj, ali je odrasla u Novom Pazaru gdje je provela djetinjstvo.

Kako su pisali mediji, pjevačica je tu kuću izdala turskom konzulatu, a na vrhu grada je sagradila novu luksuznu vilu koju je usnimila ekipa Paparazzo lova, piše Blic.

Printscreen Youtube//@emisijadnk8448

Printscreen Youtube//@emisijadnk8448

Inače, nakon što se udala za poznatog turskog pjevača Mustafu Sandala 2008. godine, Emina je nastavila svoj život u Turskoj.

I nakon razvoda odlučila je da sa svojim nasljednicima ostane u Istanbulu te danas žive u jednom od najluksuznijih naselja tamo.

Emina je nedavno govorila o svom djetinjstvu i prisjetila se najtežeg trenutka, kada je ostala bez oca.

– Ja sam jetim… To je na turskom kad je dijete siroče, kad ostane bez oca ili majke u nekim ranim godinama. Meni se otac mnogo rano preselio, bila sam djevojčica… Sjećam se oca”, rekla je svojevremeno.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending