Pratite nas

Zdravlje i ljepota

PROMUKLOST, ZA ZDRAVO GRLO I GLASNE ŽICE: Pijte čaj za pjevače” od divlje gorušice (Recept)

Published

on

Blagotvorna svojstva strižuše (Sisymbrum officinale) istraživao je u 18. vijeku poznati švedski prirodnjak Karl Line i objavio u svojim radovima. Smatraju je dosadnom korovskom biljkom, a tradicionalna medicina je veliča kao savršen lijek za grlo i glasne žice.

Posebno je bila popularna među francuskim pjevačima, koji su od nje pravili napitak i konzumirali pred nastup i u pauzama između numera. Ova jednogodišnja biljka raste na bunjištima, pustim mjestima i pored puteva. Visoka je do 70 cm, a pogled privlači malim žutim cvjetovima koje formiraju grozdaste cvasti na izdancima. Cvjeta od maja do jeseni, ima specifičan, oštar miris, a ukus gorak nalik senfu. Zato je u narodu zovu i divlja gorušica, ognjica, strižica, vrana nožica…

Bez obzira na široku lepezu bolesti kod kojih pomaže, strižuša zauzima posebno mjesto u liječenju promuklosti, suhog grla, kašlja, upale glasnih žica i dušnika, čak i bolova. Pomaže i da se izbaci sluz iz dušnika i ždrijela. Djelotvorna je i kod katara disajnih organa, bronhijalne astme, upaljene bešike. Ublažava grčeve i bolove kod kamena u žuči i bubrezima. Izaziva lučenje želudačnog soka, pa time podstiče apetit.

ČAJ ZA PJEVAČE (Recept)
Postoje dva načina pripreme čaja, zavisno od toga kada se biljka bere. Takozvani “obični” se sprema od strižuše sakupljene u cvatu. Kašičica mješavine (cvijet, list, stabljika) prelije se sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji najduže pet minuta. Zatim se procijedi i pije u gutljajima. Može da se zasladi i medom, a za pravi efekat dnevno se piju tri do četiri šolje.

Ako se sakuplja u vrijeme formiranja ploda, 6 g izdrobljene cijele biljke se prelije sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji 20 minuta. Kada postoji problem sa glasnim žicama, uz čaj se preporučuje i topla čorba od oljuštenog ječma ili toplo suho grožđe. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

DE LA LUNA, 100% prirodni eliksir: Neka vam koža bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti

Published

on

DE LA LUNA, 100% prirodan eliksir, pruža izuzetnu njegu i najzahtjevnije kože. Toliko zdrav da može i da se jede (regeneriše sluzokožu želuca).

Spoj određenih ljekovitih trava u preciznim razmjerama, pčelinjeg voska i maslinovog ulja daje eliksir koji trebate imati u kućnoj apoteci.

Ova magična formula pomaže kod upala, bubuljica, ojeda, crvenila, iritacija, osipa, opekotina, gljivičnih infekcija, herpesa, ispucale i suve kože, ujeda insekata…

Pomaže kod regeneracije kože, hidrira i efikasno spriječava nastanak novih i ublažava već postojeće bore. Eliksir De la Luna sadrži vitamine, minerale, proteine, masne kiseline.

Koža treba da bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti. Neke bezbrižnosti možete da kupite.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending