Pratite nas

Zdravlje i ljepota

ČAJNE MJEŠAVINE PROTIV KANDIDE: Kao rukom odnešene nestaju uporne gljivice (Recepti)

Published

on

Nakon duge konzumjacije antibiotika mnogi ljudi suočavaju se sa problemom neke gljivične infekcije. Do ovoga dolazi zbog toga što se tokom antibiotika često potpuno poremeti crijevna flora i gljivice, poput kandide, dobijaju priliku da se razmnožavaju u vašem organizmu, spremne da vam naprave problem. Ovo su izuzetno učinkovite čajne mješavine u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcij.

Čajna mješavina protiv kandide:
SASTOJCI: žalfija (100g), bršljan (100g), pelin (50g), list oraha (50g)

Biljke pomiješajte pa tri supene kašike smjese prelijte sa pola litra vode, promiješajte poklopite i ostavite sat vremena. Procijedite i pijte u toku dana podijeljeno u dijve doze.
Izbjegavajte šećer i proizvode nastale vrenjem ili fermentacijom. Svakodnevno pijte acidofilni jogurt.

Ovaj čaj se ne preporučuje osobama koje imaju čir na želucu ili dvanaestopalčnom crijevu, kao ni ženama koje su sklone menstrualnim odlivima. Upotrebljava se mjesec dana pa se pravi pauza od dvije nedjelje nakon čega se kura ponavlja.

Čajna mješavina protiv gljivičnih infekcija u digestivnim i urogenitalnim organima:

SASTOJCI: majčina dušica (100g), vranilovka (50g), žalfija (50g), neven (50g)
Tri supene kašike smjese prelijte sa pola litra vode, promiješajte, poklopite i ostavite sat vremena. Procijedite i pijte u toku dana podijeljeno u dvije doze, prije jela nezaslađeno..

Losion za gljivice na stopalima
40g karanfilića sipajte u čistu teglu, prelijte sa 100 ml apotekarskog alkohola i (70%) i 50ml glicerina dobro promućkajte. Ostavite da stoji na tamnom i hladnom mjestu dvije nedjelje. Procijedite i sipajte u čistu flašicu koja se dobro zatvara.

Stopala operite sapunom i vodom pa ih isperite jakim čajem od petrovaca. Četiri supene kašike petrovca prelijete sa 600ml hladne vode, zagrijavajte do ključanja i kuhajte još 3-4 minuta. Ostavite da se ohladi, procijedite i isperite stopala. Osušite ih i očistite losionom. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending