Pratite nas

Zanimljivosti

Ovo se rijetko viđa: NA JEDNOM STABLU RODILE ŠLJIVE I KAJSIJE

Published

on

Rijetkost je da dvije različite vrste voća rode na jednom stablu, ali upravo ta neobična pojava iznenadila je dvojicu dječaka iz sela Banja kod Aranđelovca u Srbiji kada su krenuli da naberu kajsije, a na istom drvetu ugledali i šljive. Ukusne, sočne i krupne.
.
„Volim da odem u voćnjak i berem plodove, tako mi je najslađe jer ih deda ne prska i mogu odmah da se jedu. Dok sam sa bratom Nikolom brao kajsije, samo smo odjednom ugledali granu na kojoj su šljive. Ostali smo u čudu. Nismo znali kako je to moguće, plodovi obje vrste voća na tom jednom stablu izgledali su odlično”, rekao je za RINU Đorđe Šećević.

Da su šljive i kajsije rodile na istom stablu, braća su prvo saopštila baki, koja nije mogla da povjeruje sve dok se nije uvjerila svojim očima.

„Suprug je posadio kajsije prije pet-šest godina i sve su se primile. Ove godine su rodile obilno i svako stablo je imalo dosta plodova, niko nije primijetio da na jednom drvetu ima i grana šljive. Unuci su vidjeli sasvim slučajno kad su otišli da beru kajsije, međutim, umjesto kajsija donijeli su šljive. Bilo mi je čudno, mislila sam da je dječija šala, ali kad sam otišla sa njima do tog stabla vidjela sam jednu granu koja je izbila sa strane na stablu kajsije i koja je prepuna plodova“, priča Dušica.

Na porodičnom imanju Šećevića uspijeva razno voće tipično za ove prostore, ali ovakva pojava kod njih prvi put je uočena. Ipak nauka ima objašnjenje za ovu pojavu, koja iako jako rijetka može da se uoči. Tajna se krije u kalemljenju.

„Dešava se to kod podloga na koje se mogu kalemiti različite voćne vrste, na primjer šljiva i kajsija na podlozi koja je nastala iz sjemena dženarike, trešnja i višnja na podlozi divlje trešnje. Tako može doći do slučajnog rađanja dvije voćne vrste na istom stablu ali se to može i namjerno kalemljenjem uraditi. Veoma je interesantno da na istom stablu imate npr. jednu sortu višnje i dvije sorte trešnje, ili dvije sorte šljive i dvije sorte kajsije“, objašnjava Ivan Glišić profesor Agronomskog fakulteta u Čačku.

On dodaje da je eksperiment sproveo u djelo i na svom imanju gdje je kalemljenjem dobio stablo jabuke na kom ima crvene, žute i zelene jabuke poznatih različitih sorti. Ipak prema njegovim riječima ovakvi primjeri su mogući samo kao hobi varijanta, u komercijalnom voćarstvu nemaju značaja. (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending