Pratite nas

Zanimljivosti

Rekordno nizak vodostaj rijeke Po u Italiji: OTKRIVEN TENK IZ 2. SVJETSKOG RATA

Published

on

Prošlog mjeseca, stanovnici Boretta u sjevernoj Italiji otkrili su da se široki dio najduže italijanske rijeke Po, koji teče sjeverno od njihovog malog grada, transformirao u plažu. Blijedozlatni pijesak protezao se naime 10-ak metara prema središtu rijeke, a stanovnici su iskoristili novonastali teren za šetnju i šetnju svojim psima.

U drugim krajevima razina vode pala je tako nisko da su po prvi puta otkriveni ostaci tenka iz Drugoga svjetskog rata, a i izronile srušene zidine srednjovjekovnog grada. Na stanici za praćenje u Borettu, Alessio Picarelli, voditelj Međuregionalnog tijela rijeke Po (AIPO), dobio je rezultate da rijeka mjeri 2,9 metara ispod referentne razine, što je drastično ispod sezonskog prosjeka.

Italijanska rijeka Po teče oko 650 km od snježnih Alpa na sjeverozapadu do divlje delte Po na istoku prije nego što se ulijeva u Jadransko more. Tokom svog toka, veliki vodeni put hrani prostrane plodne ravnice sjeverne Italije koje su odgovorne za oko 40 posto talijanskog BDP-a.

Dramatično nizak vodostaj rijeke uzrokovao je ponovno usisavanje morske vode uzvodno. Uz deltu rijeke Po, voda je pak viša nego uzvodno.

“To je zato što se vakuum koji nastaje zbog nedostatka riječne vode popunjava morskom vodom. Za poljoprivrednike u tom području to znači da slana voda prodire u zemlju i truje usjeve, koji pocrne i venu. To je ozbiljan problem za biološku raznolikost ovdje”, objasnio je Giancarlo Mantovani, direktor konzorcija koji štiti tamošnji regionalni park.

Ovi rekordno niski vodostaji, koje bi inače bili izmjereni tek u augustu, djelomično su rezultat nedostatka oborina koje trpi sjeverna Italija.

“Obično bi kiša trebala padati jednom u jednu ili dvije sedmice, ali sada kiša nije padala tri mjeseca”, kazao je Mantovani.

Problemi, međutim, počinju u planinama, gdje su snježne oborine bile najniže u posljednjih 20 godina i 50 posto manje od sezonskog prosjeka. Ledenjaci Alpa, koji djeluju kao rezervoari za hranjenje rijeke, također se svake godine smanjuju. Na Monte Visu, planini blizu francuske granice odakle izvire rijeka Po, permafrost se topi i uzrokuje da se komadi stijene raspadaju.

Ova sezona već je bila oštro upozorenje da bi zatopljenje planeta moglo pretvoriti italijanska plodna poljoprivredna zemljišta i nutrijentima bogatu Deltu u slanu pustoš, dok bi stotine hiljada sredstava za život dovela u opasnost. (Naj portal/ Foto: Marco Bonfanti/Getty Images/iStockphoto)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending