Pratite nas

Naj recepti

Bolji od običnih: UŠTIPCI OD TIKVICA (Recept)

Published

on

Sezona je tikvica. Ubijeđeni smo da će ovako spremljeni uštipci nestati iz tanjira za tren oka

POTREBNI SASTOJCI: 1 veća tikvica, 1 kašika soli, 20 gr kvasca, 300 ml mlijeka, 100 ml vode, 500 gr brašna, 2 cijela jaja

Potopiti kvasac u 200 ml toplog mlijeka sa malo šećera da nakisne 10 minuta. Za to vrijeme izrendati tikvicu i posoliti. Ostaviti i nju 10 minuta.

Spojiti kvasac i tikvicu, pa dodati jaja, ostatak mlijeka i vodu pa promiješati. Dodati bršno i sve sjediniti.

Smjesa treba da je gustine kao i kad pečete obične uštipke, to može da vam varira od veličine tikvice koju uzmete.

Masa ne smije biti ni prerijetka, jer nećete moći da vadite kašikom sve će curiti jer kašika mora biti prepuna, a ne smije biti ni pregusto da ne možete da vadite kašikom, da se previše rasteže ili čak siječe. To morate više sami odokativno odrediti, pa je moguće da će možda trebati manje ili više brašna. Brašna dodajte pola pa onda dodaijte po malo i miješajte.

Ostavite da odstoji 20 minuta pa stavite veću količinu ulja da se zagrije.

Kada bude vrelo smanjite malo pa vadite kašikom uštipke i stavljajte da se peku ravnomjerno sa obje strane.

Vatru ne pojačavajte na najjače jer će izgorjeti okolo a unutra neće biti pečeni, a ni nemojte previše smanjiti moraju da brboću, jer će se tako previše nauljiti.

Pečene uštipke ocijedite na ubrisu, odmah posolite i poslužite. (Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending