Pratite nas

Poznati

Snimio je 270 pjesama: BESKO U SRCU ČUVA “SAJINU DIPLOMU”

Published

on

Hamid Ragipović Besko je pjevač zbog kojeg su svojevemeno ratovale dvije najjače jugoslovenske diskografske kuće PGP RTB iz Beograda i zagrebački “Jugoton”. Pjevač je kojeg hvale I kritičarti, I public, I kolege. Čitavog života je bio u sjedni Safeta i Šabana, a neke pjesme je čak dopopsio bolje od njih. Sjajno ih i imitira iza scene.

Prvu ploču sa pjesmama Radeta Jovanovića “Ja noćas lutam” i “Zbogom starice majko” snima 1974. godine i objavljuje za zagrebački Jugoton. Uslijedile su Beskove zlatne godine na “Ilidži” – od 1975. do 1982. nekoliko uzastopnih nastupa, pobjeda, nagrada publike i stručnog žirija

“Ja sam umjetnički rođen na “Ilidži”. Već sa mojim prvim debitantskim nastupom 1975. godine sa pjesmom “Živi život kako teče” napravio sam ludnicu na “Ilidži”, a već 1976. postajem apsolutni ponbjednik sa pjesmom “Ko te voli, čija li si žena”. Na “Ilidži” 1982. otpjevao sam i moj najveći hit “Ja te volim od života više”, pa “Nisu važne godine”… – sjeća se Besko svojih početaka.

“Ja te volim od života više” je evergrin narodne muzike, ulaznica Hamida Ragipovića Beska u Muzičku apoteku i u klub besmrtnih pevača narodne muzike. Ovo je priča o Besku, o ljudiini i sevdaliji, o pevaču koji ne učestvuje u trci za jeftinu popularnost i lajkove, a koji traje čistim kvalitetom svojih pesama i svoga pevanja.

Rođen je u selu Točilovo, opština Tutin. Kaže da mu je otac bolje pjevao od svih pjevača koje je čuo.

“Sve druge sam mogao da kopiram, ali babov glas se nije mogao skinuti. To je raspon od tri oktave, visina koja suši mozak. Bez obzira što je moj babo pjevanjem dohvatao nebo, nije se radovao što ja idem u pjevače – priča Hamid Ragipović Besko. .

Zapjevao je kao momčić, kao lokalna atrakcija, na veseljima u mom rodnom kraju. Onda je otišao u Skoplje, kod daidža i amidža, postao član kulturno-umjetničkog društva, upoznao sve te ritmove i žanrove makedonske, bugarske, grčke, albanske…

Godine 1972. godine na putujućem festivalu “Pesma leta” desio se fatalan susret – Besko upoznaje svog idola Safeta Isovića.

“Zamislite pjevačku elitu na jednom mjestu: Safet, Silvana, Tozovac, Cune, Kvaka, Usnija…U želji da vidim i pipnem Safeta, ja sam preskočio ogradu na stadionu, prišao Safetu i zamolio ga da me čuje i kaže da li sam za pjevački zanat. Kad sam mu otpjevao jednu strofu “Konja vodim, pješke hodim”, Sajo me pohvali i odmah uputi na Hamdiju Salkovića i Blagoja Košanina, sarajevske eminencije i predstavnike Jugotona. To je za mene značilo više od 50 diploma. Podržala me i Silvana…
Sve nakon toga je poznato; uslijedili su hitovi “Živi život kako teče”, “Ej da sam vjetar”, “Dok sam momak, svuda mi je konak”, “Ko te voli, čija li si žena”…, koje su za njega pisali najeminentniji kompozitori: Rade Jovanović, Damjan Babić, Blagoje Košanin, Buca Jovanović, Omera Pobrića, Ljube Kešelja… Snimio je desetak albuma i dvadesetak singlova.

“Naročito mi je draga saradnja sa Jovicom Petkovićem. Bilo je to i emotivno i komično. Kaže legendarni Jovica: “Bato, imam i ja svoje frljoke. Ali, kako da umirim te tvoje trilere. Nismo mnogo vježbali, a ispalo je savršeno. Znao je da prekine snimanje, samo da me poljubi. Jovica je živio za svaki ton, za svaki lep ukras, time je i meni davao još veću snagu i krila. Jovičin štim se poznaje iz aviona, kao da je imao mitraljez u svojim prstima.

Pored novokomponovanih pjesama, Besko je sniio na nosačima zvuka I za Arhiva BHRT-a (bivšeg Radio Sarajeva) i sevdalijske bisere iz Bosne i Sandžaka: “Srdo moja ne srdi se na me”, “Moćevčiću, mali Carigrade”, “Mujo đogu po mejdanu voda”, “Alija se do jezera krade”, “Sanak me mori”, “Moja draga, moja mila”, “Grana od bora”, “Oj golube”, “Kolika je Jahorina planina”, “Mene majka mladog oženila”, “Oj devojko pod brdom”, “Soko mi leti visoko”, “Oj devojko jesi li zaspala”, “Banjaluko i ta tvoja sela”, “Kad dunuše sabahzorski vetrovi”, “Tamo dole niz mahalu”, “Tri su ptice lastavice”, “Džul Zulejha”… Bisere sevdaha snimao je uz Narodni i Tamburaški orkestar RTV Sarajevo, te uz saz.

“Prema mojoj statistici snimio sam 270 pjesama, što na nosačima zvuka, što za arhivu Radio Sarajeva – kaže Besko. (Naj portal)

Poznati

Mirza Pandur prikuplja pomoć unesrećenima u BiH

Published

on

Mirza Pandur prikuplja pomoć unesrećenima u BiH

Povodom strašnih poplava koje su zahvatile BiH, oglasili su se brojni pjevači iz regiona.

Prošlogodišnji učesnik „Zvezda Granda“, Mirza Pandur iz Sarajeva apelovao je na sve ljude dobre volje da pomognu porodicama nastradalih. Prikupe osnovne namirnice i potrepštine za ugrožene u Bosni i Hercegovini.

– Zbog teške situacije prouzrokovane poplavama i klizištima organizujemo humanitarnu akciju prikupljanja osnovnih potrepština za najugroženije stanovništvo na području Hercegovine. Svi koji žele da pomognu mogu se javiti putem privatne poruke – poručio je Mirza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by naj_portal (@najportal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending