Pratite nas

Poznati

Zarasle su staze moje: PJESMA KOJU JE “ZAKUCAO” SAJO

Published

on

Pogledajte video snimak iz beogradskog Doma sindikata, kada je 1987. godine Safet Isović uz pratnju na harmonici Novice Negovanovića “zakucao” uživo narodnjak “Zarasle su staze moje”. Sa ove vremenske distnace, definitivno se može kazati da je to bio neponovljiv tandem. Publika je to nagradila dugotrajnim aplauzima, tražili su Saju na bis. Bukvalno su ga vratili ponovo na scenu.

Pjesmu “Zarasle su staze moje” mnogi smatraju izvornom, a to znači da je autor nepoznat. Istina je da je ovu pjesmu publika prigrlila i prisvojila, te se pjeva na svim balkanskim prostorima. Ona se uz numeru “Nad izvorim vrba se nadnijela” koju je snimila Silvana Armenulić, smatra jednom od najsnimanijih narodnih pjesama.

Snimali su je Nestor Gabrić, Safet Isović, Sejo Pitić, Boro Drljača, Milan Babić, Marinko Rokvić, Raša Pavlović, Mile Ivanović, Ferid Avdić, tamburaši, trubači, grupe pjevača i ansambli.

Ipak, pjesmu je pjevački zakucao Safet Isović. Podigao je na jedan viši nivo, a i ta pjesma je podigla Safeta. I pored stotina starih i novih sevdalinki koje je ovjekovečio, Safet je govorio da su “Staze” njegova lična karta. Safetova verzija pjesme “Zarasle su staze moje” ima i svoju nadogradnju u vidu neprevaziđene svirke na harmonici i aranžmana Novice Negovanovića.

Inače, autor pjesme “Zarasle su staze moje” je kompozitor MIća Stojanović, a prvi je snimio Nestor Gabrić 1962. godine. Bila je to singlica koju je štampao zagrebački “Jugoton”. (Naj portal)

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending