Pratite nas

Zanimljivosti

I ljekari zbunjeni: U NOSU MU IZRASTAO ZUB (video)

Published

on

Hirurzi sa planine Sinaj bili su zapanjeni kada su otkrili dva i po centimetra dugačak zub koji raste iz desne nozdrve čovjeka.

Ovaj 38-godišnjak je otišao kod ljekara jer je imao problema sa disanjem – očigledno, nekoliko godina. Ljekari su prvo vidjeli devijaciju septuma, kao i kalcifikovane septalne ostruge, a onda su otkrili nešto drugo.

Ovo je iznenadilo i zbunilo doktore jer čovjek nije imao istoriju traume lica ili bilo koje druge abnormalnosti koje odgovaraju ovim izraslinama, na osnovu izvještaja u časopisu „Nju Ingland džurnal of medisin“.

Hirurzi Sagar Kana i Majkl Tarner izveli su rinoskopiju, koja koristi svjetlo i sočivo, tako da ljekari mogu da vide unutrašnjost nosnih prolaza pacijenta. Tada su otkrili da je „u dnu desne nozdrve primijećena tvrda, neosjetljiva bijela masa“.

Koristeći rendgenske snimke ili ultrazvuk, ljekari su mogli da potvrde da je njihov nalaz „ektopični zub u nosnoj šupljini“. Ektopični zub je sličan impaktiranim zubima, jedina razlika je što se ektopični zubi pojavljuju tamo gdje ne bi trebalo, kao, na primjer, u nosu.

Međutim, izuzetno je rijetko da se tako nešto dogodi. Ektopični intranazalni zubi se javljaju kod 0,1 odsto do jedan odsto populacije. Češći su kod onih sa rascjepom usana. U ovom slučaju nije evidentno šta je odgovorno za rast zuba. Prema navodima bolnice Nacionalne zdravstvene službe (NHS) „Kraljica Viktorija“ u Grinstedu u Engleskoj, zubi su ektopični kada se „jedan ili više zuba razviju u pogrešnom položaju, na kraju se zaglave i ostanu zakopani u vilicu ispod desni. Najčešći ektopični zubi su očnjaci u gornjoj vilici, prenosi „Sputnjik Internešenal“.

“Glavni rizik ovoga je da zub može da udari u korijen drugih zuba odraslih i da izazove oštećenja. Ponekad zbog toga mogu da se osjećaju klimavim i na kraju ih treba ukloniti. Cista se takođe može formirati oko zakopanog zuba – kažu iz NHS.

Nekim ljudima je u ustima ostao mliječni zub, koji zakopani odrasli zub nije prirodno istisnuo. Ovaj mliječni zub se vremenom može izgubiti, ostavljajući prazninu ili zahtijevati dalji stomatološki tretman da bi se zamijenio. Kada su hirurzi uklonili NJujorčaninu zub iz njegove nazalne šupljine, otkrili su da je bio dug 14 milimetara. Srećom, čovjek nije pretrpio nikakve komplikacije poslije operacije i više nema problema sa disanjem. (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending