Pratite nas

Zanimljivosti

Sjećanje na bisere legendarnog Mirka Kamenjaševića: MA KU*AC GOL, OPET STATIVA, SJEDI MALA, PI*ZDA TI MATERINA, NIŠTE NE VIDIM!

Published

on

Starije generacije dobro se sjećaju Mirka Kamenjašević, sportskog reportera u Radio Sarajevu i njegove osebujne boje glasa.

Bio je jedan je od najpoznatijih radijskih reportera u bivšoj državi. Njegovi komentari utakmica su ušli u anale. Bio je sportista, atletičar, i to prvak BiH u šprintu, a aktivno se bavio košarkom i rukometom. Četrdeset godina je radio kao sportski komentator Radio Sarajeva. Bio je prava sarajevska raja.

Svi su ga voljeli zbog njegove jednostavnosti i velikog smisla za zdrav humor. Doduše, taj humor je doveo do toga da više puta bude suspendovan zbog “provala“ prilikom prenosa fudbalskih utakmica.

Rođen je u Tuzli 1921. godine, Bio je sin poznatog soljanskog hrvatskog dužnosnika, HSS-ovca, poduzetnika i odbornika ZAVNOBiHa Ante Kamenjaševića. Uspješno je ganjao sportsku karijeru u atletici, rukometu i košarci, a nakon toga se okrenuo sportskom novinarstvu. (1949): Za vrijeme osade Sarajeva od strane bivše JNA i srpskih vojnih snaga, sa suprugom Mahirom, te djecom Dejanom i Mašom izbjegao je u Španiju, zajedno sa šurom Slobodanom Minićem, takođe novinarom Radio Satajeva.

Mirkovi direktni prenosi fudbalskih utakmica bili su toliko spontani da su stekli simpatije javnosi širom bivše Jugoslavije. Narod ga je zaista volio. I danas se spominju Mirka Kamenjaševića i njegove šale tokom utakmica, zbog kojih je u nekoliko navrata bio i suspendovan.Ukupbo je proveo pod suspenzijom 4 godine; četiri puta po šest mjeseci, a jednom dvije godine. Ovo su neki od njegovih bisera:

“I to će biti pogodak, ma k*rac, opet stativa!” (6 mjeseci suspenzije)

“Pejaković vraća Mušiću, Mušić nazad Pejakoviću, to je udarac i gooooooooool… A zajeba san vas nije gol, prošlo je pokraj stative… Al’ brat, bratu malo je falilo.” (6 mjeseci suspenzije)

“Slobodan udarac s 35 metara, izvest će Bukal…topovski udarac, i to je gol, ne, nije, prečka je. Ma sjedi mali picka ti materina ništa ne vidim!” (opet 6 mjeseci suspenzije)

“Mušević je u izglednoj prilici i ništaaaaa….ali opet Mušević dolazi do lopte, udarac i opet ništaaaa, i opet Mušević glavom iiii preko gola. Opet je promašio j*bo mu ja mater smotanu!” (2 godine suspenzije)

Pozdrav, dragi slušatelji! U Mostaru je danas nedjelja! “Na stadionu se okupilo 30 tisuća dinara.”

Loptu je uzeo Ivica Osim. Štraus s Grbavice sad dribla jednog, drugog, trećeg igrača. I dragi slušatelji dok protivnici Osimu ne uzmu loptu ostavljamo vas da slušate bečke valcere iz našeg studija.

Vahidin Musemić u izglednoj šansi i ništaaa… ali opet Musemić dolazi do lopte, udarac i golman brani, lopta se odbija do Musemića koji upućuje snažan udarac lijevom nogom… prečkaaaaa, prečkaaaa… ali, ali… Musemić ovaj put glavom i opet je promašio… je*o mu ja mater smotanu!!!

Sunce zapada zapadno od Bijelog brijega, kiša pada horizontalno, a sudija je produžio utakmicu za 2-3 metra!

Na jednoj utakmici na Koševu Asim Ferhatović – Hase je izvodio takve bravure driblajući protivničku odbranu da je Kamenjašević u trenutcima oduševljenja rekao:

“Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, poslušajte muziku iz našeg studija”!

Jednom je isto tako na utakmici Crvenka – Željezničar iz “najslađeg vojvođanskog sela”, prateći slobodan udarac Josipa Bukala, u mikrofon rekao: “Dug zalet Bukala, oštar udarac i lopta je, dragi slušaoci, prohujala preko gola i preko mađarske granice!”

Zanimljiva je njegova interakcija s publikom. U Mostaru, kada je prenosio utakmicu, počeo bi s: “Danas je u Mostaru nedjelja”. Pošto je pola gledalaca na stadionu imalo tranzistore kako bi mogli pratili rezultate na ostalim utakmicama, ali i jer je to bilo moderno, onda bi Mostarci počeli da skandiraju: “Valjevo, valjevo”, misleći na Mirka koji valja. I on bi im uzvratio u svom stilu i kazao:

“Nikada nisam doživio da imamo divnu publiku kao što je mostarska” – nastavlja Nikola.

Mirko Kamenjašević je jako volio Ivicu Osima, koji je bio fudbaler koji zna da zagradi loptu.

– Osim je bio štrkljast i teško mu je bilo oduzeti loptu. U jednom prijenosu, sjećam se, Kamenjašević bi rekao: “Lopta je došla do Osima”, pa stane i nastavi:

“Poštovani slušaoci, dok ne oduzmu loptu Osimu, vi slušajte muziku iz našeg studija”.

Mirko je bio odličan, i mogao je napamet da govori dosta toga kada pogleda tekst. U jednoj emisiji je tako sahranio Đuru Pucara. Naime, umjesto da kaže: “Umro je Đuro Salaj” rekao je: “Đuro Pucar”.

Svi su na radiju tada zanijemili i pitali se šta će uslijediti. Tadašnja direktorica Danica Kurtović i ostale kolege savjetovali su mu da ode kod Đure Pucara. I on ode.
Svi su očekivali njegov povratak i da saznaju da li će u zatvor. Đuro mu je tada, kako nam je prepričao, rekao: “Svakome se može desiti Mirko, ali pripazite i doviđenja”.

Mirko Kamenjašević je preminuo u izbjeglištvu u Barceloni 2003. godine. Sahranjen je u sarajevskom groblju Lav. (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending