Pratite nas

Zanimljivosti

Oprez, da ne budete bjeni i opijeni u najluđoj noći: KAKO DA PREPOZNATE TZV. DROGU ZA SILOVANJE?

Published

on

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavila svjedočanstva na desetine djevojaka kojima je, kako su iznijele, u beogradskim i novosadskim noćnim klubovima u piće sipana tzv. “droga za silovanje”, u javnosti ne jenjavaju polemike – kakva je to droga, kako da je prepoznamo, kakve posljedice može da ostavi.

Farmaceuti daju odgovore na ova pitanja. Oni kažu da takozvana droga za silovanje nema ni ukus ni miris i gotovo je nemoguće prepoznati je u piću.

Ona se koristi s namjerom da se neko zloupotrijebi. Motiv ne mora biti silovanje, može biti i pljačka, a cilj je da se osoba onesposobi i da joj se onemogući da reaguje. Njene motorne funkcije budu poremećene, gubi mogućnost zdravog rezonovanja – objašnjava magistar farmacije Aleksandra Dimitrijević.

Najpopularnija među tim drogama je dži-ejč-bi, koja nema ni boju, ni ukus ni miris, a njeno dkejstvo kreće već nakon desetak minuta. Njeno djejstvo podsjeća na djejstvo alkohola. Žrtva je raspoložena, spremna da pleše, stanje ide do euforije, nema inhibicija, ali sa uzimanjem dalje doze osoba počinje da gubi sposobnost da se kreće, dobija vrtoglavicu, mučninu, ponekad dolazi do povraćanja.

Psihijatar dr Diana Raketić objašnjava za SD da je maksimalan efekat “droge za silovanje” od jednog do pet sati. Navodi da onaj koji ima namjeru da zlostavlja procjenjuje situaciju i čeka trenutak kada žrtva počne da se žali da joj je muka, da je malaksala, da ne može da stoji.

“On će vam navodno pružiti pomoć, da izađete napolje, da budete na svježem vazduhu i to je trenutak kada se dešavaju ta zlostavljanja – kaže Raketićeva.
Da bi djelovala, ova droga ne mora da se miješa sa alkoholom, ali kada se pomiješa, može da dovede čak i do kome. Javlja se i neka vrsta amnezije, pa se žrtva ne sjeća šta se dogodilo.

Sagovornici ističu da jedino što možemo da uradimo jeste da budemo oprezni i da pored sebe imamo nekog prijatelja koji će primijetiti promjenu u našem uobičajenom ponašanju. Posebno je potreban oprez ako idemo na neko novo mjesto, u nepoznat kafić, kao i da tražimo da se služi piće u neotvorenoj flaši, limenci.

“Ako se otvori piće, pa vi napustite mjesto, budite oprezni i, ako niste sigurni, poručite novo piće. Dobro je da u okolini imate nekoga ko vas zna, ko vidi promjene u vašem ponašanju – rekla je Dimitrijevićeva.

Takve droge mogu da se djelimično izbace tako što se iskoristi aktivni ugalj, ili neki laksativ koji bi izazvao povraćanje.

“Treba što pre otići do mjesta gdje će se isprati želudac i pratiti vitalne funkcije, odrediti na koji organ je djelovala droga – rekla je Dimitrijevićeva. (Naj portal)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending