Pratite nas

Naj recepti

Svijet je oduševljen: JEDINSTVENA BOSANSKA KVRGUŠA SA PILETINOM RECEPT)

Published

on

Čuvena bosanska pita kvrguša ponovo je postala popularna na internetu, a fudblogerke i domaćice se utrkuju koja će ljepše i ukusnije prezentovati svoj recept. Jedno je sigurno, kada je probate razumjećete zbog čega je baš svi toliko hvale!

Recept za kvrgušu, neobično ukusnu pitu porijeklom dolazi iz Krajine, sjeverozapadnog dijela Bosne. Kvrgava pita ili kvrguša kao što i sam naziv kaže dobila je ime po “kvrgama” tj. ispupčenjima koja prave komadi piletine ili bataci. Jednostavno se spremna, a ukus je zaista neodoljiv!

POTREBNI SASTOJCI: 6 bataka, 350 grama brašna, 1 supena kašika kisele pavlake, 1 jaje, 1 supena kašika vegete, ½ kafene kašike soli, 2¼ šolje mlake vode, 4-6 supenih kašika putera, ½ šolje mlijeka, 6 supenih kašika pavlake, ulje

Uključite rernu na 250C. Ubacite u nju nauljenu tepsiju da se ugrije. Tepsiju ne morate temeljno nauljiti, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija bi morla biti vrela kad sipate smjesu u nju da se ne bi lijepila.

Operite piletinu. U većoj posudi je marinirajte sa vegetom i 2 supene kašike ulja.

Pomiješajte brašno, pavlaku, jaje so i vodu i miješajte dok ne postane izjednačeno (oko 5 min). Možete koristiti mikser. Gustina smjese bi trebala da bude nešto gušća od one za palačinke.

Pažljivo izvadite vrelu tepsiju iz rerne, i sipajte u nju tijesto. Lagano protresite tepsiju da izjednačite smjesu. Na vrh poredajte piletinu i jednako je rasporedite. Zalijte sa preostalim uljem iz činije u kojoj ste čuvali piletinu.

Vratite tepsiju u rernu. Pecite 20-25 minuta, pazeći da ne zagori po vrhu, i da se ravnomjerno peče i po vrhu i dnu. Često je provjeravajte da ne bi zagorjela. Ako počne da se rumeni previše, prekrijte je folijom.

Snizite temperaturu na 200C i pecite dodatnih 20 do 25 min. Kvrguša je gotova kad su krajevi malčice hrskavi, a sredina tvrđa, ali ne previše, mada će dijelovi koji su ispod piletine biti mekši.

Izvadite kvrgušu iz rerne, i svaki komad piletine premažite jednom supenom kašikom putera. Vratite u rernu na 5 min.

Opet izvadite iz rerne i zalijte ćoškove kvrguše mlijekom. Isključite rernu i vratite tepsiju unutra još 10 min. Prije serviranja je premažite pavlakom. (Naj portal)

Naj recepti

Ukusno jelo: PAPRIKE SA KROMPIROM (Recept)

Published

on

Još uvijek ima svježih paprika. Da li su prave ili krive, nije bitno. Najvažnije je da su svježe i zdrave. Za pripremu ovog jela možete koristiti paprike bilo koje boje.

POTREBNI SASTOJCI: 5 srednjih paprika, 1 glavica crnog luka, 1 mrkva, 4 veća krompira, 3-4 kašike ulja, 1 kašičica morske soli, 2-3 prstohvata bibera

Crni luk, sitno isjeckan, pržiti na srednjoj tmperaturi dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodati rendani krompir i mrkvu.

Dinstati na nižoj temperaturi dok krompir ne postane staklast. Začiniti.

Paprike isjeći na pola, očistiti i puniti smjesom od krompira. Redati ih u blago nauljen pleh. Po krompiru možete poređati komade paprika.

Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Prilikom služenja, paprike možete dekorisati peršunovim listom ili rukolom.Možete im dodati malo pavlake ili sira. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending